You are currently viewing Bindjet dhe besimet

Bindjet dhe besimet

Na ndiqni në rrjetet sociale

Ngopja konceptuale

Të kuptuarit është të rregullojmë vëmendjen tonë në një pikë specifike, nga ku gjërat mund të shpjegohen. Sa më e pranuar të jetë kjo pikë nga njerëzit në përgjithësi, aq më e vërtetë bëhet ajo për ne. Por universi nuk është i arsyeshëm, thelbi i tij është përtej çdo përshkrimi. Siguria dhe sensi i zakonshëm janë ishuj që notojnë rreth e rrotull në një det pa fund dhe ne ngjitemi tek ato vetëm prej frikës. Nëse vazhdoni në rrugën e dijes, së shpejti do të zbuloni se shpjegimet janë placebos, pasi ato kurrë nuk përmbushin atë që premtojnë. Për çdo gjë që sqarojnë, ato krijojnë një mori kundërshtimesh. Në fakt, ne kurrë nuk kuptojmë asgjë dhe ne e marrim vesh atë vetëm pas shumë vitesh luftë. Sidoqoftë, shamanët kanë zbuluar se është e mundur të kuptohen gjërat pa i arsyetuar ato dhe kjo i ka bërë ata të praktikojnë. Një orë praktikë mund të na largojë nga vite shpjegimesh të kota dhe të shfaqë rezultate të vërteta, rezultate që qëndrojnë me ju përgjithmonë.

Ndërsa shndërroheni në një dëshmitar të fuqisë, presioni obsesiv i mendjes suaj për të qenë në kontroll të çdo gjëje do të anullohet dhe në vend të tij shpirti fëminor i aventurës dhe zbulimit do të rilindë në ju. Në atë gjendje ju nuk mendoni më, por veproni. Parimet e njeriut – të cilat nuk janë të tijat, por ato të çdo personi inteligjent dhe normal – janë një bazë shumë e mirë për të punuar. Ato janë materialet tuaja themelore. Por tani ju duhet t’i shndërroni ato në një qëllim të papërthyeshëm, sepse për sa kohë që ato mbeten ‘qëllime të mira’, ato nuk do t’ju shërbejnë për asgjë. Mësimet e shamanëve, bazohen në tre pika: 1- ndalimi i dialogut të brendshëm me ndihmën e qëllimit të pastër, 2- kompaktësimi i energjisë me anë të rirregullimit të mënyrës së jetesës dhe 3- duke humbur kufijtë e mendjes. Ky program është krijuar për të ndihmuar të qetësojmë pak fiksimet kolektive

Arsyeja bëhet e ngopur kur i jepni asaj shumë përmbajtje për të punuar me të. Don Juan dikur thoshte se konceptet e ‘çuditshme’, duhet të përsëriten deri në pikën e lodhjes. Në atë mënyrë, ato fitojnë një vend të caktuar në vetëdijen tonë, të ngarkuar nga pesha e kaq shumë çështjeve parëndësishme. Ajo që na frikëson përpara mësimeve ezoterike është që edhe nëse nuk duam, ne vazhdimisht vlerësojmë gjithçka që na vjen. Kur objekti i kësaj analize është një propozim i paarsyeshëm për mendjet tona, ai kërkon shumë fuqi për të shmangur paragjykimet. Nëse dëshiron të njohësh anën magjike të botës, mos u pajto kurrë me arsyen tënde. Mos e lejo të bëjë vetveten të rehatshme; çoji mendimet e tua racionale në kufirin e tyre, deri në pikën e prishjes. Në rrethana të tilla, mendja jote do të ketë vetëm dy mundësi: të impononi veten, duke ju detyruar të braktisni mësimin, ose të dorëzohet duke ju lënë të qetë.

Inventari i besimeve

Tërësia e një rruge mund të përmblidhet në hapin e saj të parë. Kjo do të thotë se kushtet ideale janë këtu dhe tani. Kjo ndodh me të gjithë në fillim. Të vëzhgosh jetën tonë është një ushtrim shqetësues, sepse të arrijmë në fund të gjërave na tremb dhe është më e lehtë për ne që ta shtyjmë atë nga një ditë në tjetrën. Por, nëse insistojmë, pas njëfarë kohe shqyrtimi, ne fillojmë të zbulojmë se ato që kemi parë gjithmonë si të vërteta dhe mënyra të korrekte të të menduarit janë në të vërtetë besime të mbjella tek ne. Idetë për të cilat ne bëhemi të varur, përbëhen nga çështjet më të dendura në kontaminimin tonë mendor.

Në përgjithësi, të gjitha fillojnë nga një difekt i sintaksës. Nëse mënyra se si ne flasim ndryshon, ato pushojnë së pasuri kuptim dhe zëvendësohen nga ide të reja. Kjo është arsyeja pse ka kaq shumë sisteme besimi në botë. Nga qendra e njohjes së heshtur ne të gjithë e dimë se, kjo është arsyeja pse ne jemi aq rrallë të gatshëm për të praktikuar bindjet tona. Ne mund të kalojmë një jetë të tërë duke folur për të dashur njeriun, ose për të kthyer faqen tjetër, por kush guxon ta bëjë në të vërtetë? Pastaj keni luftërat për motive fetare, ku njerëzit vriten për shkak të mënyrës së veçantë që ata shqiptojnë emrin e Zotit. Shamanët e dinë se besimet e bazuara në ide janë të rreme.

Pika fillestare e bindjeve tona është zakonisht diçka që dikush na ka thënë me një ton të domosdoshëm ose bindës kur kemi qenë fëmijë, përpara se të kishim inventarin tonë të përvojave për krahasim. Ose është një nga efektet e propagandës masive dhe subliminale të cilës i nënshtrohet njeriu modern. Shpesh, ato vijnë nga një shpërthim emocionues i papritur dhe i thellë, si ai i pësuar nga ata që lejojnë veten të fshihen nga histeria fetare. Ky modalitet besimi është thjesht shoqërues. Në thelb të secilit prej veprimeve, zakoneve ose reagimeve tona, ekziston një besim i fshehur, i cili është një program automatik që vepron brenda nesh. Prandaj, detyra fillestare në rrugën e dijes është të bëjmë një inventar të të gjitha atyre gjërave në të cilat kemi vendosur besimin tonë.

Në çdo rast, njeriu duhet të kërkojë burimin e besimeve të tij dhe të bëjë një analizë të thellë për secilin prej tyre. Përcaktoni kur dhe pse u ngrit, çfarë ka qenë para këtij besimi, si jeni ndjerë dhe sa ka ndryshuar besimi juaj ndër vite. Synimi nuk është të justifikoni asgjë, por thjesht t’i sqaroni gjërat. Ky ushtrim quhet ‘të ndjekësh besimtarin’. Rezultati i kësaj praktike është që të çlirojë bindjet e dorës së dytë, dhe në botën e luftëtarëve, vetëm eksperimentimi i drejtpërdrejtë është i vlefshëm.

Të besosh pa besuar

Njeriu duhet të përkushtohet të klasifikojë gjithçka me të cilën ndihet i identifikuar mendërisht. Edhe pse kujtdo mund t’i duket që lista e besimeve të tij të jetë e thjeshtë dhe e qartë, shpejt befasohet kur zbulon se ka një listë të pafund modelesh mendimesh, ndonjëherë jo shumë koherente në lidhje me njëra-tjetrën. Për shembull, një nga bindjet e përhapura është që vetëm kur diçka mund të provohet dhe demonstrohet, mund të quhet ‘e sigurtë’. Në të njëjtën kohë, një tjetër bindje është se ekziston një realitet suprem, një qenie hyjnore përtej çdo eksperimenti. Në fushën e besimeve ka edhe surpriza. Një nga këto është të zbulosh mënyrën se si një sugjerim i thjeshtë mund të bllokojë një zonë të madhe të mundësive. Thjesht përsëritja e një refreni të një tregimi për fëmijë në moshë të vogël mund të bëhet besim shumë i fuqishëm në vitet që pasojnë.

Shkaku është se njeriu jeton në një gjendje shumë të thellë hipnoze të cilën e fuqizon akoma më shumë me anë të përsëritjes që dialogu i brendshëm i bën çdo mendimi që kalon. Ajo që njeriu duhet të bëjë është që të zgjedhë më të rëndësishmin nga besimet e tij, i cili shërben si bazë për të gjithë të tjerët dhe të ndalojë ta besojë atë për një farë kohe. Ai duhet ta bëj këtë me secilin prej tyre, sipas shkallës së tyre të rëndësisë. Nuk është shumë e vështirë! Dhe mbi të gjitha, mos kini frikë sepse nuk do të dëmtojë besimin tuaj. Mos harroni, është vetëm një ushtrim. Një nga bindjet më të rrënjosura është se jemi mëkatarë dhe për këtë jemi të justifikuar dhe mund të bëjmë gabime, të prishim energjinë dhe t’i nënshtrohemi zemërimit, mashtrimit dhe frikës; në fund të fundit, jemi njerëz!

Mos u mashtroni. Ose ju zgjidhni besimin tuaj, ose besimi ju zgjedh juve. Në rastin e parë, është autentik, është aleati juaj, ju mbështet, dhe ju lejon që ta manipuloni atë sipas dëshirës. Në rastin e dytë, është një imponim dhe nuk ia vlen. Ju nuk duhet të jeni të qartë për të hyrë në botën e shpirtit! Ideja se e vërteta shkon dorë për dore me qartësinë është një kurth, sepse shpirti është shumë i paarritshëm për t’u kuptuar me mendjen tonë të brishtë njerëzore. Siç e dini mirë, thelbi i iluzioneve nuk është qartësia, por besimi. Por besimi nuk vlen asgjë në krahasim me përvojën! Ajo që ne besojmë ose ndalojmë së besuari është absolutisht e parëndësishme. Tregimet që i themi vetes nuk kanë rëndësi; ajo që ka rëndësi është vetëdija. Kur ka vetëdije, përmbajtja e mendjes është diçka dytësore. Një njeri mund të jetë një ateist ose besimtar, budist, musliman ose i krishterë dhe megjithatë të kultivojë përsosmërinë – gjë që i jep atij automatikisht pushtet mbi mendjen.

Mos i ngatërroni gjërat. Fetë nuk janë mjete juridike, por pasojat e gjendjes së keqe të vetëdijes që njeriu ka brenda. Ato janë të mbushura me qëllime të mira, por shumë pak njerëz janë të përgatitur t’i përmbushin ato. Nëse angazhimi i tyre do të thoshte ndonjë gjë me vlerë të vërtetë, bota do të ishte plot shenjtorë, jo mëkatarë! Në momentin që ideologjitë – bëhen të përhapura, ato bëhen “mafia” kulturore, shkolla për t’i bërë njerëzit të përgjumur. Pavarësisht se sa të hollësishme janë postulatet e tyre dhe pa marrë parasysh sa përpiqen t’i vërtetojnë ato me përvoja personale, ato përfundojnë duke kushtëzuar veprimet tona sipas një forme shpërblimi ose ndëshkimi dhe duke bërë këtë, ato dëmtojnë thelbin e kërkimit. Nëse shtylla e besimit tim është paraja, çfarë merite ka aty?

Vlera e rrugës me zemër nuk është se ku na çon, por sa intensivisht e shijojmë. Besimi sigurisht që ka vlerë në një jetë të zakonshme, por është i padobishëm kundër vdekjes. Shpresa jonë e vetme kur përballemi me të pashmangshmen është rruga e luftëtarit. Shamanët e quajnë aftësinë për të manipuluar lidhjet e tyre mendore ‘të besosh pa besuar’. Ata e kanë përsosur atë art deri në atë pikë sa të mund të identifikohen sinqerisht me ndonjë ide, ta jetojnë atë, ta duan dhe ta hedhin pa asnjë problem nëse bëhet fjalë për këtë. Efekti kryesor i teknikës së besimit pa besuar, ishte se ajo tregon se sa i brishtë është katalogu ynë i ideve sepse është i prirur të shpërbëhet me goditjen më të vogël. Ja pse Don Juan pretendonte se bota ku jetojmë është një fabrikë magjike.

Të praktikosh qetësinë

Si bazë për qetësinë e brendshme, njeriu duhet që të luftojë kundër asaj që quhet ‘gjendja e zbutur e brendshme’ domethënë anëtarësimi në një grup shoqëror. Ky është si një hap i parë drejt lirisë. Të vendosim ndërveprimet tona në gjykim do të thotë të analizojmë përsëri një grumbull gjërash që i kemi konsideruar gjithmonë si fakte, duke filluar me rolin tonë seksual dhe duke përfunduar me detyrimet familjare dhe angazhimet politike, fetare dhe qytetare ku zakonisht përfshijmë veten. Qëllimi nuk është për të gjykuar ose për të shkatërruar ndonjë gjë, por për të vëzhguar. Vëzhgimi, në vetvete, ka një efekt të gjërat. Kjo për arsye se vëmendja, sado e holluar, nuk është kurrë pasive, sepse ajo është e përbërë nga e njëjta materie që përbën universin. Edhe një veprim i thjeshtë i ushtrimit të vëmendjes nënkupton transferim të energjisë. Është si shpejtësia që kur aplikohet në një objekt, i shton atij masë. Po kështu, përqendrimi i vëmendjes i shton realitet gjërave dhe realiteti ka një kufi. Përtej këtij kufiri, bota që ne njohim shpërbëhet.

Sekreti i mrekullive të shamanëve është kanalizimi i vëmendjes. Nuk ka rëndësi se si ata e zbatojnë atë, për mirë apo për keq; çfarë ndryshon është qëllimi, jo forca e përqendrimit. Për shikuesit e rinj, magjia e nuk është në rezultatet e saj, por në mënyrat sesi i arrijmë ato. Prandaj, qëllimi juaj më i mirë si nxënës është të bëni të heshtë mendjen tuaj. Por edhe pse, dikush mund të kalojë shumë kohë duke u përpjekur mund të ndodhë që, nuk vëren ndonjë përparim thelbësor në përpjekjet për të arritur qetësinë e brendshme. Përkundrazi, duket sikur mendimet bëhen më të shqetësuara dhe më konfuze se kurrë. Por, kjo ndjesi është një pasojë normale e praktikës. Si të gjithë fillestarët, po përpiqeni të klasifikoni qetësinë si një element tjetër në inventarin tuaj të besimeve. Qëllimi i teknikave është t’ju bëjë të vetëdijshëm për peshën e paragjykimeve tuaja.

Ne përdorim pothuajse të gjithë energjinë tonë në dispozicion për të ruajtur një imazh të botës që kemi dhe ne e bëjmë atë përmes sugjerimeve të vetëdijshme ose të pavetëdijshme. Kur një njeri çlirohet nga ai burg, ai ka ndjesinë se ai bie në një oqean paqeje dhe qetësie. Nuk ka rëndësi nëse ai flet, këndon, qan apo mediton, kjo ndjesi mbetet. Në fazat e para të rrugës, është shumë e vështirë të trajtosh qetësinë si praktikë, sepse sapo ne zbulojmë një mungesë mendimesh, një zë i vogël djallëzor na uron për të. Dhe kjo automatikisht e prish atë gjendje. Problemi ndodh sepse ju ngatërroni objektivin me një ideal. Koncepti i ‘qetësisë’ është shumë delikat për një mendje si e juaja, e mësuar me klasifikime.

Është e qartë që ju keni menduar për ushtrimin në aspektin mësimor. Por nuk është ashtu. Ajo që dëshirojnë shamanët është diçka më e thjeshtë. Ata përpiqen t’i rezistojnë sugjerimeve dhe kjo është e gjitha. Nëse jeni në gjendje ta bëni veten zotërues të mendjes suaj dhe të mendoni si duhet, pa paragjykime ose bindje, do të jeni në gjendje të anuloni pjesën e zbutur të natyrës tuaj. Përndryshe, as nuk do të kuptoni se për çfarë bëhet fjalë. Sapo të mësojmë se si t’i parandalojmë, pa u ofenduar prej tyre dhe pa ju dhënë asnjë lloj vëmendje, urdhrat e mendjes do të qëndrojnë në brendësinë tonë për ca kohë, por përfundimisht ato do të largohen. Pra, nuk është çështje t’i heqësh qafe, por përkundrazi t’i vrasësh duke mos i dhënë rëndësi.

Për të arritur atë gjendje, duhet të shkundni inventarin e ideve. Ju mund të filloni me besimet tuaja, por do të funksiononte njësoj nëse, për shembull, do të kishit renditur të gjitha bindjet, marrëdhëniet dhe afeksionet tuaja, ose elementët më tërheqës në historinë tuaj personale, ose shpresat, qëllimet dhe shqetësimet tuaja, ose pëlqimet, preferencat dhe qejfprishjet tuaja. Gjëja e rëndësishme është që të bëheni të vetëdijshëm për modelet tuaja të mendimit. Magjia e të gjithë inventarëve bazohet në rendin e përbërësve të saj. Kur ne e trondisim atë rregull, kur i mungojnë disa prej pjesëve që i kemi dhënë, i gjithë modeli fillon të shkërmoqet. Kjo është mënyra sesi bëhet me rutinat e mendjes; ju ndryshoni një parametër – dhe papritmas shfaqet një derë e hapur, aty ku duhet të ishte një mur – dhe kjo ndryshon gjithçka. Mendja dridhet! Kjo është ajo që ju përjetoni si një aktivizim i jashtëzakonshëm i dialogut tuaj të brendshëm. Nuk e keni vënë re më parë, por tani e dini se është aty.

Një ditë ajo prani do të jetë aq e rëndë sa do të fillosh të bësh diçka për të. Atë ditë do të ndaleni së qeni një njeri i zakonshëm. Njeriu i ka të gjitha informacionet që nevojshme! Por ai shpreson të marrë gjithçka falas, pa asnjë përpjekje. Nëse besoni se dikush tjetër do të bëjë punën për ju, ju jeni të humbur! Përtacia njerëzore që kemi na bën të shpresojmë se të tjerët do të bëjnë gjëra dhe do të na japin avantazhe më të mëdha të mundshme. Kjo është ‘antiteza e sjelljes së një luftëtari. E gjithë ajo që i duhet një njeriu është mundësia minimale: Të ndërgjegjësohet për mundësitë e zbuluara nga njerëz të tjerë para nesh. Një luftëtar nuk shkon përreth duke shpresuar se do të vijnë dhe do ta shkelmojnë në prapanicë për ta bërë të lëvizë. Ai ecën përpara dhe ai thotë: ‘Unë mund ta bëj atë dhe unë do ta bëj atë!’ 

Carlos Castaneda