You are currently viewing ENEAGRAM pj.4 – Ideja e kohës, Ripërsëritjes dhe ngjarjeve

ENEAGRAM pj.4 – Ideja e kohës, Ripërsëritjes dhe ngjarjeve

Na ndiqni në rrjetet sociale

Le të flasim për kohën dhe Ripërsëritjen. Siç na thonë shkencëtarët modernë, Koha është rrethore dhe përbëhet nga ngjarje. Sidoqoftë, kjo u tha shumë kohë më parë, jo thjesht nga poetë dhe filozofë, por nga mësues ezoterikë. Nga çfarë përbëhet dita juaj? Ajo është e përbërë nga ngjarje, në fakt shumica e tyre, në një shkallë shumë të vogël, të tilla si ngjarja e humbjes së çantës tuaj, ose ngjarja e shkrirjes së sobës elektrike, ose ngjarja e marrjes tuaj të një letre ose çmime sendesh të ndryshme etj. Gjithashtu çakmaku im nuk do të ndizet: kjo është një ngjarje – një ngjarje e zakonshme. Ndonjëherë ngjarjet janë mjaft të ngjashme: ne e quajmë këtë rastësi. Por unë nuk mund të shoh asnjë lidhje midis humbjes së çantës dhe çakmakut tim që nuk ndizet.

Cilat ngjarje do të injoroni dhe me cilat do të identifikoheni? Kjo është ajo që është e rëndësishme, pasi të mund të shihni se jeta është një seri ngjarjesh. Ngjarjet grumbullohen në vijën e ditës – vija e zgjatjes në Kohë që ne e quajmë një ditë. Cilës ngjarje do t’i kushtoni vëmendje dhe nga cila do të ndaheni, në lidhje me këtë grup ngjarjesh? A duhet të jem negativ gjithë ditën sepse çakmaku im nuk do të ndizet? Ju e humbni çantën tuaj: a do ta bëni këtë ngjarje të shtrihet gjatë gjithë ditës me të gjitha grindjet, pasojat dhe dyshimet e saj (të tilla si “Kush e vodhi atë?”) Një ngjarje e vetme e papëlqyeshme mund të zgjerohet lehtësisht gjatë gjithë ditës. Kjo është ajo që njerëzit pëlqejnë të bëjnë, të zgjedhin gjëra negative – ata ndonjëherë e zgjerojnë një ngjarje të pakëndshme edhe në tërë jetën e tyre.

Kjo do të thotë që, duke qenë koha një seri ngjarjesh, ju mund të bëni që një nga ngjarjet të marrë gjithë kohën tuaj. Jeta juaj është koha juaj. Nuk është e njerëzve të tjerë në të njëjtën mënyrë. Ju mund të keni disa gjëra të përbashkëta. Por ju jeni në kohën tuaj. Koha është një seri ngjarjesh dhe ju keni ngjarjet tuaja dhe keni të përbashkëta disa ngjarje. Tre dimensionet më të larta formojnë Kohën, Ripërsëritjen dhe Përjetësinë. Duke marrë vetëm Dimensionin e 4-të si një vijë të quajtur Kohë që shkon me drejtim në kënde të drejta për të tre Dimensionet e Hapësirës, ajo kalon nëpër secilin person si një seri ngjarjesh. Ne humbim një çantë tonën, e cila është personale, ose shkojmë në luftë, e cila është një ngjarje e përbashkët. Kuptojeni që nuk është ora, por ngjarjet.

Ju thoni – duke marrë kohën si orë artificiale – është dhjetë e tridhjetë, ose, është 1944. Jo, nuk është Koha. Me çfarë ngjarjesh identifikoheni në këtë moment të kohës të quajtur (artificialisht) dhjetë e tridhjetë, apo 1944? A mund të imagjinoni që për grekët e lashtë kishte diçka që quhej dhjetë e tridhjetë ose 1944? Koha nuk është data në kohën e orës, por ngjarje. “Gjatë gjithë kohës” ju jeni në ndonjë ngjarje. Ju jeni negativ për shkak të një ngjarjeje. Pra, ju jeni në atë gjendje dhe në atë ngjarje. Ngjarja, duke ardhur, duke kërkuar atë që mund të marrë nga ju, ju ka përfshirë. Ju thoni: “Kjo situatë është e patolerueshme”. Ngjarja ju ka zaptuar. Ju jeni i paaftë ose të vëzhgoni veten në lidhje me një ngjarje të veçantë, ose të mbani mend (vetëdije) veten në praninë e saj – domethënë, të mos identifikoheni me të.

Koha e kuptuar psikologjikisht është një model i ngjarjeve, një tabelë e zezë dhe e bardhë. Është e nevojshme të zgjerohen ngjarjet e mira dhe të kontraktohen ngjarjet më të këqija. Dhe do shihni që Koha është elastike – jo koha e orës. Një shkencëtar e krahasoi kohën me një molusq. Kjo është ajo ku Ouspensky pajtohet me Ajnshtajnin. Një molusk është një kafshë me trup të butë që nuk ka skelet të brendshëm dhe kështu një krijesë që mund të tkurret ose zgjerojë pjesë të ndryshme të trupit sipas dëshirës. Një kurrizor nuk mund ta bëjë këtë sepse ka një kornizë kockash. Ne duhet të bëhemi si molusqet në lidhje me ditën dhe ngjarjet e saj. Ideja që ne mund të bllokohemi te gjërat është shumë e njohur.

Dikush mund të ndalet në një ngjarje që ka ndodhur shumë kohë më parë. Por nuk kuptohet dhe rëndësia e saj nuk realizohet. Ju keni fuqinë të kontaktoni ose të mos kontaktoni me serinë e ngjarjeve që përbëjnë ditën tuaj. Ju mund të zgjeroheni në një ngjarje Ose të kontraktoheni jashtë saj. Ju keni vëzhguar kërmijtë dhe keni vërejtur se si brirët e tyre ndiejnë një gjë dhe zgjerohen ose tkurren. Është diçka e tillë. Çdo gjë fizike, gjithçka e dukshme, është një model i diçkaje psikologjike në vetvete. Duhet vetëm të shkosh në Kopshtin Zoologjik për ta realizuar atë. Çdo kafshë, çdo formë e krijuar e urrejtjes dhe mbrojtjes, përfaqësohet psikologjikisht në vetvete. Njeriu në fakt mund të jetë shumë më i tmerrshëm dhe mizor se çdo përfaqësim i kafshëve. Bota e jashtme është brenda nesh. Kozmosi është te Njeriu. Njeriu është një Mikro-Kozmos.

Çdo gjë që ai shikon nga jashtë është në një farë mënyre tek ai – grerëza, miu, gjarpri, miza, derri, dhelpra, tigri, kameleoni, karkaleci, zogu, brumbulli, peshku, lejleku, etj. A i keni vërejtur grerëzën tek ju, apo dhelprën? Apo i keni vërejtur kameleonët që ndryshojnë ngjyrën sipas situatës dhe si politikanët fryjnë të nxehtë apo të ftohtë sipas rrethanave? A e njihni gjarprin, ose peshqit në ju? Çfarë qëndron në detin tënd, përtej brigjeve të tanishme? Ata janë të gjithë atje – zogu nervoz, sipërfaqësor, brumbulli me erë të pakëndshme dhe me lëvozhgë të fortë, karkaleci që përsëritet përjetësisht, miza gumëzhitëse, pa tru, e zhytur në çdo gjë të rastit, tigri i egër, pa mend, miu sekret, lejleku i drejtë, solemn. Të gjitha këto janë te Njeriu. Me cilën do të lidheni në lidhje me ngjarjet?

Kur filloni të shihni se nuk ka, nga ana psikologjike, asnjë kohë-orë, dhe në të vërtetë nuk ka kohë, kur filloni të kuptoni se Koha është ngjarje dhe qëndrimi juaj ndaj tyre dhe kështu më në fund gjendjet tuaja të brendshme, atëherë filloni të jeni në gjendje të mendoni për Ripërsëritjen. Ju filloni të mendoni se e kaluara juaj është para jush. Në cilat gjendje të brendshme keni jetuar kryesisht? Në gjendjet që i përkasin një zogu, apo një tigri? Si i keni marrë ngjarjet nëpër të cilat keni kaluar? Sipas mënyrës sesi e merrni një ngjarje, kështu është edhe gjendja juaj. Siç u tha, ju mund të kontraktoni një ngjarje ose ta zgjeroni atë. Kjo është në përputhje me mënyrën se si e merrni. A mund të ndaheni nga vetja juaj – nga një ngjarje? Dhe, siç u tha, një person mund të ndalet në ndonjë ngjarje shumë kohë më parë dhe, si të thuash, të shkojë në zi dhe të ecë si një krijesë e zezë, e vdekur.

Meqenëse Koha është e shtrirë ose e kontraktuar në lidhje me marrjen e ngjarjeve, ne padyshim që mund të zgjedhim një ngjarje të ditës dhe ta zgjerojmë atë. A e vëreni që tendenca e përgjithshme është të zgjeroni një ngjarje të papëlqyeshme, një ngjarje të papëlqyeshme për veten dhe të kontraktoni gjithçka tjetër? Ju nuk mund të harroni, a mundeni të harroni se si ju ka trajtuar dikush, njësoj si të mos keni asnjë rëndësi? Kjo është një ngjarje. Është një ngjarje që mund t’i ndodhë të gjithëve. Është një ngjarje e caktuar e quajtur: “Askush nuk më trajton si duhet.” Kur Njeriu u krijua më në fund pas shumë eksperimentesh, të gjitha ngjarjet e mundshme që mund t’i ndodhin atij u krijuan gjithashtu. Do të ishte e padobishme të krijosh një gjë të gjallë pa ngjarjet e nevojshme në mënyrë që të ketë një jetë me përvojë.

Nëse Koha nuk do të ishte “molusku” shtrëngues dhe i zgjerueshëm, gjëja muskulore me trup të butë, gjithçka do të ishte e ngurtë, si një rregull. Por “Koha” – domethënë ngjarjet – nuk është e këtij lloji. Mund dhe duhet të shoqërohet nga një metodë e përzgjedhjes, e zgjedhjes dhe heqjes, e vëmendjes dhe tërheqjes së vëmendjes nga incidentet ose ngjarjet ose situatat që pashmangshmërisht ndjekin kalimin e saj të dukshëm përmes vetëdijes tonë të kufizuar. “Koha” është e gjitha atje. Por ne shkojmë pak nga pak dhe e kalojmë në përputhje me gjendjen tonë. Nëse shtojmë gjendje të vetëdijshme në gjendje mekanike ose reagim të verbër ndaj ngjarjeve, atëherë ne jemi në një nivel më të lartë të qenies, dhe atëherë mund të fillojmë të kuptojmë se disa ngjarje duhet të kontraktohen – madje të shtrydhen dhe të hidhen poshtë – dhe disa duhet të lihen siç janë dhe disa të zgjerohen me të gjitha fuqitë për punën e brendshme dhe Vetëdijen.

ENEAGRAM - Koha dhe Ripërsëritja.

Ndërsa kjo temë ka të bëjë me Goditjen e Parë të Ndërgjegjshme, duhet të dimë që të gjitha idetë mund të veprojnë si goditje. Idetë janë shumë të fuqishme – shumë më të fuqishme se çdo gjë e dukshme dhe materiale. Idetë mund të dominojnë kombe të tëra. Ne nuk mund ta shohim një ide, por mund ta ndiejmë efektin e saj. Ouspensky i krahasoi idetë me makineri shumë të fuqishme të cilat nëse trajtohen gabimisht mund të jenë të rrezikshme. Të ndiejmë të gjitha idetë do të thotë të transformojmë mënyrën e të kuptuarit tonë. Për shembull, ideja se ne nuk jemi një, por shumë UNË të ndryshëm mund të transformojë kuptimin e dikujt për veten dhe për të gjithë njerëzit e tjerë. Në të njëjtën mënyrë, idetë për kohën mund të ndryshojnë pikëpamjen tonë.

Le të marrim idenë e përsëritjes. Është e pamundur të kuptohet kjo ide nëse nuk kapet ideja e Dimensionit të 4-të të Kohës. Cili është Dimensioni i 4-të? Ne jemi në tre Dimensionet e Hapësirës: gjatësia, gjerësia dhe trashësia. Le t’i shqyrtojmë këto dimensione për një moment. Lëvizja e një pike e cila nuk ka dimensione gjeneron një vijë: një vijë është një-dimensionale. Duke jetuar në atë linjë do të ishte e pamundur të konceptohet se si do të ishte e mundur çdo lëvizje në kënde të drejta. Lëvizja e një linje gjeneron një sipërfaqe plani: kjo është 2-dimensionale. Lëvizja e një plani gjeneron një tjetër: kjo është 3-dimensionale.

Nuk mund të konceptojmë se çfarë lëvizje duhet për të bërë një figurë më dimensionale më të lartë të vetvetes. Le të marrim jetën tonë si vija, në Dimensionin e 4-të. Sipas idesë së përsëritjes momenti i vdekjes është momenti i lindjes. Ju do të shihni se është e nevojshme të përkulni vijën për të formuar një rreth në mënyrë që të dy pikat, lindja dhe vdekja, praktikisht të takohen. Këtu zakonisht vizatohet një trekëndësh për të treguar se diçka ndodh midis vdekjes dhe lindjes. Një person lind në të njëjtën pjesë të Kohës përsëri dhe përsëri. Është e pamundur të kuptohet kjo nëse nuk mund të konceptohet realiteti i Dimensioneve të 4-të (dhe të 5-të). Koha jeton. Ne jetojmë në një kohë të gjallë dhe secila prej jetëve tona është e fiksuar në një pjesë të kohës së jetuar dhe kjo pjesë është koha jonë.

Nëse nuk ndryshojmë asgjë në vetvete gjithçka do të jetë e njëjta sërish. Nëse Esenca mbetet e pandryshuar, ajo është përsëri në të njëjtën pjesë të Kohës dhe tërheq edhe një herë te vetja të njëjtën jetë dhe rrethohet me të njëjtin Personalitet. Esenca është pjesa jonë e pashkatërrueshme. Ne e dimë që rritja e brendshme do të thotë një rritje e re e Esencës dhe ne e dimë që Esenca nuk mund të rritet nëse Personaliteti nuk bëhet pasiv – veçanërisht pjesë të caktuara të Personalitetit, pamje të caktuara të tij. Esoterizmi mund të ndryshojë marrëdhëniet e Personalitetit dhe Esencat. Jeta e mban personalitetin aktiv. Efekti gradual i ezoterizmit është që ta bëjë Personalitetin pasiv. Kjo është arsyeja pse një njeri duhet të punojë në vetvete. Nëse ai do të sakrifikojë anë të caktuara të Personalitetit të Tij, nëse do të tërheqë forcën prej tyre, mund të ndodhë që Esenca të fillojë të rritet.

Nëse Esenca rritet, kur ajo të rilindë nuk do të tërheqë të njëjtën jetë. Ndryshimi i Qenies do të thotë domosdoshmërisht një ndryshim në jetë sepse Qenia e dikujt tërheq jetën e tij. Nëse ekziston një zhvillim i Esencës jo vetëm që do të ketë një ndryshim në jetë, por gjithashtu do të ketë edhe kujtesë. Një person mund të kujtojë se çfarë të bëjë në një moment të vështirë: ai mund të kujtojë se ai ka bërë një gabim. Meqenëse Qenia jonë është e përbërë nga pjesë të ndryshme, disa prej të cilave janë më të zgjuara dhe të tjera më shumë në gjumë, ne mund të kuptojmë se ne mund të përfaqësojmë jetët tona si një numër vijash paralele. Duke supozuar se jemi negativë, jemi në një nivel më të ulët. Duke u vetëkujtuar, mund të kalojmë në një nivel më lart. Duke marrë gjithçka sa më rëndë që të jetë e mundur, ne udhëtojmë përgjatë nivelit më të ulët (më të keqit), për të thënë.

Duke mos u identifikuar dhe mbajtur mend veten, kalojmë në një nivel më të lartë (një më të mirë). Dhe megjithëse të gjitha këto nivele shtrihen, si të thuash, afër njëra-tjetrës, ka dallime midis tyre. Dikush mund të hasë diçka në njërën prej tyre e cila nuk ekziston në tjetrën. Për shembull, dikush mund ta hasë këtë Punë me veten në një nga këto linja dhe ta humbasë atë në një më të ulët. Të gjithë ‘UNËT’ tanë nuk janë në të njëjtin nivel dhe nuk mund t’i takojmë disa prej tyre, në nivele më të ulët, sepse ata nuk jetojnë atje. Ne kemi shumë lloje të ndryshme të kujtesës, dhe secili ‘Unë’ ka kujtesën e vet. Kujtesa është lidhja jonë me Dimensionin e 4-të i cili shtrihet si në të ardhmen ashtu edhe në të kaluarën. Një njeri mund të kujtojë të ardhmen. Kjo nuk është aq e jashtëzakonshme nëse kuptojmë se kemi jetuar më parë. Kjo Punë thekson shumë rëndësinë e të kujtuarit. Ne duhet të kujtojmë momentet e të kuptuarit që kemi pasur.

Duhet të kujtojmë se jemi në Punë. Ne duhet të kujtojmë qëllimin tonë. Dhe ne duhet të kujtojmë veten. Ne duhet të kujtojmë ta izolojmë veten nga jeta dhe të mos lejojmë që ngjarjet e saj të na shtypin – domethënë, duhet të kujtojmë të praktikojmë mos-identifikim, kur të zbulojmë se identifikohemi. Ekziston një mundësi që disa ndryshime të ndodhin nëse dikush nuk identifikohet shumë dhe vazhdimisht. Duke kujtuar të vëzhgosh identifikimin në vetvete dhe të praktikosh mos-identifikimin, njeriu bie nën ndikime të reja. Qëllimi është të arrijmë këto ndikime, të cilat mund të na shërojnë dhe të na japin një jetë të re. Nëse nuk do të kishte ndikime të tjera, nëse jeta e dukshme në Tokë do të ishte gjithçka që ekzistonte, nëse nuk do të ishte Rrezja e Krijimit, nuk do të ishte Mësimi Ezoterik, atëherë gjithçka do të ishte pa shpresë. Gjithçka do të ishte fikse dhe mekanike. Askush nuk do të mund ta ndryshonte veten.

ENEAGRAM - Shënime të tjera për idenë e ripërsëritjes

Duket se shumë njerëz kanë vështirësi të mëdha për të kuptuar se çfarë është goditja në pikën 6 dhe megjithëse është shpjeguar shpesh që kjo goditje është e llojeve të ndryshme dhe se në një kuptim të përgjithshëm idetë e Punës dhe praktikimi i saj japin këtë goditje, ende bëhen pyetje se çfarë është. Për shembull, një pyetje është: “A mund ta lidhë dikush këtë goditje të Kohës në pikën 6 në të njëjtën mënyrë siç lidh goditjen e realizimit të mekanizmit të tij?” Ideja që ne përsërisim është një goditje kur perceptohet emocionalisht. Ajo ndryshon marrëdhënien tonë me të tashmen dhe me të kaluarën. Na bën të shohim jetën tonë në një mënyrë të re.

Nëse mund ta shihni jetën tuaj në një mënyrë të re, kjo është një goditje. Kundër kujt është një goditje kundër? Është kundër mënyrës se si po merrnit jetën më parë. Nëse e merr jetën në të njëjtën mënyrë gjithmonë bëhesh i fiksuar. Për t’ju çliruar një goditje është e nevojshme. Ju e dini sa e vështirë është të ndryshoni idetë e njerëzve dhe se është një shenjë e inteligjencës që të jeni në gjendje të kapni ide të reja. Kjo punë është për të na bërë të mendojmë. Të gjitha idetë e kësaj vepre mund të veprojnë si goditje nëse mendojmë vetë për to. Idetë do të na ngritin në një nivel tjetër. Ato do të na shkundin nga marrëzia dhe marrëzia e UNË -ve të vegjël që drejtojnë jetën tonë gjatë gjithë kohës. Ju mund ta kuptoni që edhe një vizion mund të mendohet si një goditje.

Një njeri ka një vizion të ri. Ai sheh dritë atje ku nuk e kishte parë më parë. Ai i sheh të gjitha në një këndvështrim të ri. Përmes vizionit të tij ai ka një goditje. Është një goditje për mënyrën e vjetër të të parit të gjërave. Ai tronditet nga vetvetja, dhe nëse tronditeni nga vetja juaj do të thotë që keni marrë një shok. Një goditje duhet të na zgjojë nga gjumi i thellë në të cilin jetojmë jetën tonë. Ne shkojmë të flemë dhe menjëherë pasi çohemi ne flemë më thellë sesa në shtrat. Jo vetëm që idetë e reja na japin një goditje kur ato kuptohen dhe asimilohen në mendje, por ato mund të na transformojnë. Goditja e zgjimit shoqërohet me transformimin e vetvetes: goditja e pranverës mbi një farë e zgjon atë në një jetë të re e cila në të njëjtën kohë e transformon atë.

Fara tronditet nga vetvetja. A jeni tronditur ndonjëherë nga vetja juaj, mbi bazën mbi të cilën jetoni? Nëse është kështu, ju i rezistoni asaj që është një goditje. Por një goditje nuk është domosdoshmërisht një gjë e papritur: mund të funksionojë për një periudhë të gjatë, si një ferment i cili ngadalë ndryshon rrushin në verë. Përgjigja pastaj në pyetjen nëse ideja e Kohës mund të lidhet me goditjen në pikën 6 është “Po”. Por do të jetë një goditje vetëm nëse dikush përpiqet të kuptojë se çfarë do të thotë, dhe shpesh mendon për Përsëritjen dhe mënyrën se si gjithnjë do të kthehet në rrotën e jetës së vet nëse nuk ndryshon vetveten.

* * *

Në lidhje me pyetjet për llojet e ndryshme të kujtesës – çdo qendër dhe një pjesë e një qendre ka kujtesën e vet. Kujtesa nuk është e njëjta gjë. Ajo që u tha ishte se kujtesa është marrëdhënia jonë me Dimensionin e 4-të. Është marrëdhënia jonë me kohën tonë. Ne mund të lëvizim në kujtesë në të kaluarën pa lëvizur nga vendi. Sigurisht që kjo marrëdhënie me të kaluarën është shumë e gabuar. Nën themelet e kujtesës sonë personale ekziston një kujtesë më e thellë në të cilën shumë rrallë kemi qasje, në mos fare. Në këtë kujtesë më të thellë gjithçka është e pranishme – gjithçka që thamë ose bëmë ose pamë ose përjetuam. Ky është Libri i Jetës sonë që hapet kur vjen vdekja. Ne kemi memorie në Thelb. Personaliteti shkatërrohet në vdekje por Esenca kthehet. Prandaj kemi një shans për të kujtuar kur përsëritemi vetëm nëse Esenca regjistron ndonjë gjë.

 

Çfarëdo që ne bëjmë me sinqeritet prek me të vërtetë Esencën dhe Esenca do ta kujtojë atë gjë gjatë kthimit. Kjo është një arsye pse gjeniu ndonjëherë e tregon veten shumë herët. Në përsëritje gjithçka vjen më herët. Disa muzikantë dhe njerëz të tjerë gjeni kanë filluar të kujtojnë shumë herët. Kujtesa reale nuk është e lidhur në të njëjtën mënyrë si kujtesa personale. Për shembull, të gjitha momentet e mirëkuptimit të mirëfilltë në vetëdije do të lidhen së bashku. Ato nuk do të qëndrojnë të përziera me kujtime të tjera në sekuencë ose të përziera me data. Kujtimet e të njëjtës cilësi emocionale kanë tendencë të lidhen me vetveten. Kjo kujtesë e kohës së kaluar, nga dita në ditë, është e ndryshme nga kujtesa emocionale. Me fjalë të tjera, marrëdhënia jonë me Dimensionin e 4-të është shumë e ndryshme. Një person mund të ketë një memorie shumë të dobët të sekuencës kohore dhe të ketë një kujtesë të mirë emocionale, dhe anasjelltas.

Është bërë pyetja: Si mund të rilindim në të njëjtën pjesë të Kohës, nëse prindërit tanë nuk do të jenë atje? Këtu ekziston një keqkuptim. Prindërit tanë janë në kohën tonë. Gjithçka është aty në kohë dhe gjithçka përsëritet në kohë. Vështirësia është të konceptojmë me mendjet tona të bazuara në sens, si janë dimensionet më të larta. Në fakt, është e pamundur. Ne mund të mendojmë vetëm për kohën si një vijë, por ka në të vërtetë 3 dimensione të kohës në mënyrë që linja të bëhet një plan dhe plani të bëhet një dimension më i lartë. Në këtë pikë solide të Kohës gjithçka ekziston dhe gjithçka rrotullohet, e madhe dhe e vogël. Në të njëjtën kohë, ndodhin disa ndryshime të përgjithshme në gjithë kohën solide. Për ta thënë në gjuhën tonë të zakonshme, disa gjëra janë në ngjitje, disa gjëra po zbresin, dhe disa gjëra janë duke qëndruar të palëvizshme. Duke marrë idenë e përsëritjes, ne duhet ta zgjedhim atë.

Ne mund të zgjedhim një rrotë nga një makinë për të kuptuar si shembull dhe duhet të konceptojmë në një farë mënyre që kjo rrotë është bërë nga ndonjë substancë elastike që është e aftë të zgjatet pak ose të jetë e ngjeshur. Në lidhje me pyetjen nëse mund të zgjedhim prindër të ndryshëm, natyrisht nuk mundemi nëse jemi nën Ligjet e Përsëritjes. Ne jemi në të njëjtën pjesë të Kohës si më parë dhe prindërit tanë janë atje. Vetëm kur mund të flasim për Rimishërimin kjo pyetje mund të lindë. Rimishërimi është krejt ndryshe nga Ripërsëritja. Në Ripërsëritje, njeriu lind në të njëjtën pjesë të Kohës përmes të njëjtëve prindër; në Rimishërim njeriu nuk lind në të njëjtën pjesë të Kohës.

Por Rimishërimi është jashtë diskutimit për ne. Është i nevojshëm një zhvillim shumë i lartë për këtë. Një njeri duhet të ketë arritur fundin e jetës së tij dhe ai duhet të bashkohet brenda tij në një mënyrë të caktuar me anë të një lloj lidhje përpara se të kalojë në një pjesë tjetër të Kohës. Nëse vihemi nën ndikimet e idesë së Përsëritjes, i gjithë konceptimi ynë për të kaluarën ndryshon. Thuhet se një luftë e madhe do të zhvillohet në botë midis njerëzve fetarë që besojnë në një jetë të mëvonshme dhe shkencëtarëve që besojnë vetëm në këtë jetë. Do të shihni se si ideja e përsëritjes i kënaq të dyja palët. Kur shihni se e kaluara juaj qëndron para jush, atëherë mendimet tuaja për të kaluarën tuaj bëhen të dobishme.