You are currently viewing Krishna

Krishna

Na ndiqni në rrjetet sociale

Krishna, Sanskrisht Kṛṣṇa, është një nga më të respektuarit dhe më të njohurit nga të gjitha hyjnitë indiane, që adhurohet si mishërimi i tetë (avatar) i perëndisë hindu, Vishnu dhe gjithashtu si një zot suprem. Krishna hyri në fokusin e kulteve të shumta bhakti (devotshme), të cilat me shekuj kanë prodhuar një pasuri të poezisë fetare, muzikës dhe pikturës. Burimet themelore të mitologjisë së Krishnës janë epika Mahabharata dhe shtojca e saj e shekullit të 5-të, Harivamsha dhe Puranas, veçanërisht Librat 10 dhe 11 të Bhagavata-purana. Ato rrëfejnë se si Krishna lindi në fisin Yadava, djali i Vasudeva dhe Devaki, motra e Kamsa, mbreti i lig i Mathura. Kamsa, duke dëgjuar një profeci se ai do të shkatërrohej nga fëmija i Devakit, u përpoq të mbyste fëmijët e saj, por Krishnën e larguan përtej lumit Yamuna për në Gokula, ku u rrit nga udhëheqësi, Nanda dhe gruaja e tij Yashoda.

Fëmija Krishna adhurohej për shakatë e tij “të gabuara”; ai gjithashtu bëri shumë mrekulli dhe vrau demonë. Si i ri, Krishna u bë i njohur si një idhull i dashurisë, tingulli i flautit të tij bëri që gratë dhe vajzat të linin shtëpitë e tyre për të kërcyer në mënyrë ekstatike me të nëpër pyje. E preferuara e tij mes tyre ishte e bukura Radha. Krishna dhe vëllai i tij Balarama u kthyen në Mathura për të vrarë Kamsan e lig. Më pas, duke e gjetur mbretërinë të pasigurt, ai e çoi Jadavas në bregdetin perëndimor të Kathiawar. Ai u martua me princeshën Rukmini dhe mori edhe gra të tjera gjithashtu. Krishna refuzoi të mbante armë në luftën e madhe midis Kauravas dhe Pandavas, por shërbeu si guidë për Arjunën. Pas kthimit të tij në Dvaraka, një përleshje shpërtheu midis drejtuesve të Yadava në të cilin u vranë vëllai dhe djali i Krishnës. Ndërsa perëndia u ul në pyll duke vajtuar, një gjuetar duke e ngatërruar atë për dre, e qëlloi atë në pikën e tij delikate, thembra, duke e vrarë.

Krishna që doli nga ndërthurja e këtyre ideologjive përfundimisht u identifikua me perëndinë suprem Vishnu-Narayana dhe kështu, u bë avatar. Kulti i tij ruante tipare dalluese, midis tyre një hulumtim i analogjive midis dashurisë hyjnore dhe dashurisë njerëzore. Kështu, vallëzimet rinore të Krishna me gopis interpretohen si simbolikë e bashkëveprimit të dashurisë midis Zotit dhe shpirtit njerëzor. Larmia e pasur e legjendave të lidhura me jetën e Krishna çoi në një bollëk përfaqësimi në pikturë dhe skulpturë. Fëmija Krishna (Balakrishna) është përshkruar duke zvarritur në duar dhe gjunjë ose duke kërcyer me gëzim. Dashnori hyjnor (përfaqësimi më i zakonshëm) tregohet duke luajtur në flaut, i rrethuar nga gopis adhuruese.

Osho për Krishnën

Nëse një njeri duhet të mendojë, të kuptojë dhe të thotë diçka, për të nuk mund të ketë një temë më kuptimplotë se Krishna. Ai është personi më domethënës në të gjithë historinë. Nuk është se nuk ka pasur njerëz të tjerë të rëndësishëm në të kaluarën – dhe do të ishte e gabuar të thuash që njerëz të rëndësishëm nuk do të ndodhin në të ardhmen; në fakt, një numër i madh njerëzish të shquar kanë ecur mbi këtë tokë – por rëndësia e Krishnës është krejt e ndryshme. Ai është më domethënës për të ardhmen sesa për të kaluarën.

E vërteta është se, Krishna lindi shumë përpara kohës së tij. Të gjithë njerëzit e mëdhenj lindin para kohës së tyre dhe të gjithë njerëzit e parëndësishëm lindin pas kohës së tyre. Dhe vetëm njerëzit mediokër lindin në kohën e tyre. Të gjithë njerëzit domethënës vijnë para kohës së tyre, por Krishna erdhi shumë përpara. Ndoshta vetëm në një periudhë të ardhshme do të jemi në gjendje ta kuptojmë atë; e kaluara nuk mundi ta bënte një gjë të tillë. Dhe mbani mend, ne fillojmë t’i adhurojmë ata që nuk arrijmë t’i kuptojmë gjatë jetës së tyre.

Ne adhurojmë ata që çorientojnë dhe mposhtin aftësinë tonë për t’i kuptuar ata. Ne ose i lavdërojmë ose i shajmë ata, por si lavdërimi dhe shpifja janë lloj adhurimi. Ne i adhurojmë miqtë me lavdërime dhe i adhurojmë armiqtë me shpifje. Është e njëjta gjë. Atë që e sfidon gjykimin tonë, ne e quajmë një zot ose mishërues të Zotit. Por këto janë dy anët e së njëjtës monedhë. Një person i tillë është i ngjashëm me Zotin në kuptimin që ne nuk e kuptojmë atë, ashtu si ne nuk e kuptojmë Zotin. Ky person është po aq i panjohur dhe po aq misterioz sa vetë Zoti. Megjithë përpjekjet tona më të mira, ai, ashtu si Zoti, mbetet përherë i njohur. Dhe të gjithë njerëzit e tillë bëhen objekt adhurimi.

Për këtë arsye unë zgjodha Krishnën. Ai është, sipas mendimit tim, personi më i rëndësishëm, në kontekstin e së ardhmes. Dhe në lidhje me këtë, unë do të doja të shkoj në disa gjëra. Në tërë galaktikën e ndriçuesve fetarë Krishna është përjashtimi i vetëm që pranon plotësisht të gjithë jetën në këtë tokë. Ai nuk beson të jetojë këtu për hir të një bote tjetër dhe një jete tjetër. Ai beson të jetojë këtë jetë, këtu në këtë tokë. Nëse moksha, liria e Budës dhe Mahavirës, shtrihet diku përtej kësaj bote dhe kësaj here – atje dhe pastaj – liria e Krishnës është këtu dhe tani. Jeta siç e dimë kurrë nuk mori një pranim kaq të thellë dhe të pakushtëzuar në duart e ndonjë shpirti tjetër të ndriçuar.

Krishna nuk mund të kuptohej në të kaluarën; ishte thjesht e pamundur ta kuptoje. Ai dukej aq i parëndësishëm, aq i paqëndrueshëm dhe absurd në kontekstin e tërë të kaluarës sonë. Por në kontekstin e kohërave që vijnë, Krishna do të jetë gjithnjë e më i rëndësishëm dhe domethënës. Dhe së shpejti do të vijë në jetë një fe e tillë që do të këndojë dhe kërcejë dhe do të jetë e lumtur. Fetë e së kaluarës ishin të gjitha jetë-negative, mposhtëse, masokiste dhe arratisëse. Feja e së ardhmes do të jetë afirmuese e jetës. Do të pranojë dhe jetojë gëzimet që sjell jeta dhe do të qeshin e kërcejnë dhe do të festojnë me mirënjohje të plotë.

Duke parë këtë mundësi të jashtëzakonshme për një jetë të mirë në të ardhmen unë kam zgjedhur të flas për Krishnën. Sigurisht që do të jetë e vështirë për ju të kuptoni Krishnën, sepse edhe ju jeni të kushtëzuar, të kushtëzuar rëndë nga mjerimi i jetës në të kaluarën. Ju e keni shoqëruar, deri më tani, fenë me lot dhe jo me flaut. Rrallë herë keni hasur një person që hyn në sannyas nga gëzimet e jetës. Normalisht, kur gruaja e një burri vdes dhe jeta e tij bëhet e mjerueshme, ai i drejtohet sannyasit si një shpëtim nga mjerimi i tij. Nëse dikush humb pasurinë e tij, falimenton dhe nuk mund ta durojë atë, ai merr sannyas në dëshpërim të plotë. Një person i palumtur, një person i mbushur nga pikëllimi dhe dhimbja, kërkon shpëtim në sannyas. Sannyas buron nga pakënaqësia dhe jo nga lumturia. Askush nuk hyn në sannyas me një këngë në zemrën e tij.

Krishna është një përjashtim nga rregulli. Për mua ai është ai sannyasin i rrallë, sannyasi i të cilit lind nga gëzimi dhe lumturia. Nëse Shankara interpreton Krishnën, ai është i detyruar ta keqinterpretojë atë; ai është antiteza e Krishnës. Interpretimi i tij nuk mund të jetë kurrë i drejtë. Krishna nuk mund të interpretohej me të drejtë në të kaluarën, sepse të gjithë interpretuesit që shkruanin për të vinin nga bota e pikëllimit. Ata thanë që bota është joreale dhe false, se është një iluzion, por Krishna thotë se kjo botë jo vetëm që është e vërtetë, por është edhe hyjnore. Ai e pranon këtë botë. Ai pranon gjithçka; ai nuk mohon asgjë. Ai është për pranim të plotë – pranim të së tërës. Një njeri i tillë kurrë nuk e kishte shkelur më parë këtë tokë.

Krishna është jashtëzakonisht i pakrahasueshëm, ai është kaq unik. Megjithëse Krishna ka ndodhur në të kaluarën antike ai i përket së ardhmes, është me të vërtetë i së ardhmes. Njeriu ende edhe sot duhet të rritet deri në atë lartësi ku mund të jetë një bashkëkohës i Krishnas. Ai është ende përtej të kuptuarit të njeriut; ai vazhdon të na mahnisë edhe sot. Vetëm në një kohë të ardhshme do të jemi në gjendje ta kuptojmë atë dhe t’i vlerësojmë virtytet e tij. Dhe ka arsye të mira për të. Arsyeja më e rëndësishme është se Krishna është njeriu i vetëm i madh në tërë historinë tonë që arriti lartësinë dhe thellësinë absolute të fesë, dhe megjithatë ai nuk është aspak serioz dhe i trishtuar, jo me lot. Në përgjithësi, karakteristika kryesore e një personi fetar ka qenë që ai është më serioz dhe i trishtuar – si një i mposhtur në betejën e jetës, si një renegat nga jeta. Në rreshtin e gjatë të urtë është vetëm Krishna që vjen duke vallëzuar, kënduar dhe duke qeshur.

Ai mbetet një ishull i vetmuar vallëzimi në oqeanin e gjerë të pikëllimit dhe mjerimit që është jeta jonë. Ose, mund të themi se ai është një oaz i vogël i vallëzimit të gëzueshëm dhe festimit në shkretëtirën e madhe të trishtimit dhe negativitetit, të shtypjes dhe të dënimit që jemi vërtet. Krishna nuk mundi të ndikojë në të gjithë spektrin e jetës sonë dhe për këtë ne jemi për tu fajësuar. Krishna nuk ka as përgjegjësinë më të vogël për këtë. Ne nuk ishim aq të denjë, sa ta përvetësonim atë. I vetëm, Krishna duket se është i rëndësishëm për vetëdijen e re, për mirëkuptimin e ri që i erdhi njeriut në vazhdën e Frojdit dhe gjetjeve të tij.

Është kështu sepse në tërë historinë e njerëzimit të vjetër vetëm Krishna është kundër shtypjes. Ai e pranon jetën në të gjitha aspektet e saj, në të gjitha ngjyrat e saj. Ai nuk zgjedh dhe e pranon jetën pa kushte. Ai nuk e shuan dashurinë; duke qenë burrë ai nuk ikën nga gratë. Si një njeri që e ka njohur dhe përjetuar Zotin, ai nuk ikën nga lufta. Ai është plot dashuri dhe dhembshuri dhe megjithatë ai ka guximin të pranojë dhe të luftojë një luftë. Zemra e tij është plotësisht jo e dhunshme, por ai zhytet në zjarrin dhe tërbimin e dhunës kur ajo bëhet e pashmangshme. Ai e pranon nektarin dhe prapë nuk ka frikë nga helmi.

Krishna pranon tërësisht dualitetin, dialektikën e jetës dhe për këtë arsye kapërcen dualitetin. Ajo që ne e quajmë transcendencë nuk është e mundur për aq kohë sa ju jeni në konflikt, për aq kohë sa ju zgjidhni një pjesë dhe refuzoni pjesën tjetër. Transcendenca është e mundur vetëm kur i pranoni të dyja pjesët së bashku, kur pranoni të gjithën. Kjo është arsyeja pse Krishna ka një domethënie të madhe për të ardhmen. Dhe domethënia e tij do të vazhdojë të rritet me kalimin e kohës. Kur shkëlqimi dhe fama e të gjithë mesive të tjerë të jetë zbehur, kur fetë shtypëse të botës të jenë dërguar në koshin e mbeturinave të historisë, flaka e Krishnës do të shkojë drejt majës së saj. Do të jetë kështu sepse, për herë të parë, njeriu do të jetë në gjendje ta kuptojë atë dhe ta përvetësojë po ashtu. Dhe do të jetë kështu sepse, për herë të parë, njeriu me të vërtetë do ta meritojë atë dhe bekimet e tij.

Për herë të parë në historinë e tij të gjatë njeriu ka provuar një eksperiment të madh dhe të guximshëm përmes Krishnës. Për herë të parë, përmes Krishnës, njeriu ka provuar dhe testuar plotësisht forcën dhe inteligjencën e tij. Është testuar dhe zbuluar se njeriu mund të mbetet, si një zambak uji, i paprekur dhe i paarritshëm ndërsa jeton në grahmat e marrëdhënies. Është zbuluar se njeriu mund ta mbajë dashurinë dhe dhembshurinë e tij edhe në fushën e betejës, se ai mund të vazhdojë të dashurohet me tërë qenien e tij, ndërsa mban një shpatë në dorë. Është ky paradoks që e bën të vështirë për t’u kuptuar Krishnën. Prandaj, njerëzit që e kanë dashur dhe e kanë adhuruar atë, e kanë bërë këtë duke e ndarë atë në pjesë, dhe ata kanë adhuruar fragmente të ndryshme të tij, ato të pëlqimit të tyre. Askush nuk e ka pranuar dhe adhuruar Krishën të tërë, askush nuk e ka përqafuar atë në tërësi.

Poeti Surdas këndon himne të shkëlqyera lavdërimi për Krishnën në fëmijërinë e tij. Krishna e Surdas nuk rritet kurrë, sepse ekziston rreziku me një Krishna të rritur që Surdas nuk mund ta marrë dot mbi supe. Nuk ka shumë telashe me një djalë Krishna që flirton me gratë e reja të fshatit të tij, por do të jetë e tepërt nëse një i rritur i rritur Krishna bën të njëjtën gjë. Atëherë do të jetë e vështirë ta kuptosh atë. Në fund të fundit, ne mund të kuptojmë diçka në planin tonë, në nivelin tonë. Nuk ka asnjë mënyrë për të kuptuar diçka në një plan tjetër përveç tonit. Pra, për adhurimin e tyre ndaj Krishnës, njerëz të ndryshëm kanë zgjedhur aspekte të ndryshme të jetës së tij.

Ata që e duan Gita thjesht do ta injorojnë BHAGWAD, sepse Krishna e GITA është aq e ndryshme nga Krishna e BHAGWAD Në mënyrë të ngjashme, ata që e duan BHAGWAD do të shmangin përfshirjen në GITA. Ndërsa Krishna e GEETA qëndron në një fushë beteje të rrethuar nga dhuna dhe lufta, Krishna e BHAGWAD po vallëzon, këndon dhe feston. Në dukje nuk ka asnjë pikë takimi midis tyre. Ndoshta nuk ka asnjë si Krishna, askush që mund të pranojë dhe të përvetësojë në vetvete të gjitha kontradiktat e jetës, të gjitha kontradiktat në dukje të mëdha të jetës. Dita dhe nata, vera dhe dimri, paqja dhe lufta, dashuria dhe dhuna, jeta dhe vdekja – të gjithë ecin krah për krah me të. Kjo është arsyeja pse të gjithë ata që e duan atë kanë zgjedhur një aspekt të veçantë të jetës së Krishna që i përshtatet dhe hedhin poshtë pjesën tjetër

Krishna me forcë e shtyn Arjunën të heqë frikën e tij dhe të luftojë si një luftëtar i vërtetë. Dhe argumentet e tij në mbështetje të luftës janë të bukura, të rralla dhe unike. Asnjëherë më parë në histori, argumente të tilla unike dhe të shkëlqyera nuk janë dhënë në favor të luftës, në mbështetje të saj. Vetëm një njeri i jo-dhunës supreme mund t’i jepte një mbështetje të tillë luftës. Krishna i thotë Arjuna, “Për sa kohë që beson se mund të vrasësh dikë, nuk je njeri me shpirt, nuk je njeri fetar. Për sa kohë që mendon se dikush vdes, ti nuk e njeh atë që është brenda nesh, atë që nuk ka vdekur kurrë dhe nuk do të vdesë kurrë. Nëse mendoni se mund të vrisni dikë, jeni nën një iluzion të madh, po tradhtoni injorancën tuaj. Koncepti i vrasjes dhe vdekjes është materialist; vetëm një materialist mund ta besojë këtë. Nuk ka vdekje për atë që di vërtet. ” Kështu që Krishna e tërheq Arjunën pa pushim në GITA, “Kjo është e gjitha një lojë aktrimi; të vrasësh apo të vdesësh është vetëm një dramë”.

Jeta e Krishna, nga ana tjetër, nuk pranon asnjë kufizim. Nuk kufizohet nga asnjë rregull sjelljeje, është e pakufizuar dhe e gjerë. Krishna është falas, pafundësisht falas. Nuk ka asnjë bazë që ai nuk mund të shkel; asnjë pikë ku hapat e tij mund të frikësohen dhe të shkatërrohen, asnjë kufi që ai nuk mund të kapërcejë. Dhe kjo liri, kjo pafundësi e Krishna, buron nga përvoja e tij e vetë-njohjes. Është fruti i fundit i iluminimit të tij. Për këtë arsye çështja e dhunës është bërë e pakuptimtë në jetën e Krishna. Sepse dhuna nuk është e mundur. Dhe aty ku dhuna do të thotë më pak, jo-dhuna humbet gjithashtu rëndësinë e saj. Jo-dhuna ka kuptim vetëm në lidhje me dhunën. Në momentin kur pranoni se dhuna është e mundur, jo-dhuna bëhet e rëndësishme menjëherë.

Në fakt, dhuna dhe jo dhuna janë dy anë të së njëjtës monedhë. Dhe është një monedhë materialiste. Është materialiste të mendosh që dikush është i dhunshëm ose jo i dhunshëm. Ai është një materialist që beson se mund të vrasë dikë, dhe ai gjithashtu është një materialist që mendon se nuk do të vrasë njeri. Një gjë është e zakonshme për ta: ata besojnë se dikush mund të vritet me të vërtetë. Shpirtërorja refuzon si dhunën ashtu edhe jo-dhunën. pranon pavdekësinë e shpirtit. Dhe një shpirtërore e tillë e shndërron edhe luftën në lojë. Shpirtërorja pranon pa rezerva të gjitha dimensionet e jetës. Pranon seksin dhe lidhjen së bashku, marrëdhënien dhe kënaqësinë, dashurinë dhe përkushtimin, jogën dhe meditimin dhe gjithçka që ka në jetë. Dhe mundësia e të kuptuarit dhe pranimit të kësaj filozofie të tërësisë po rritet çdo ditë – sepse tani kemi njohur disa të vërteta që nuk i kemi njohur kurrë në të kaluarën. Krishna, megjithatë, pa dyshim i ka njohur ato.

Ka një histori të bukur në Srimad Bhagavad Gita: Krishna po i shpjegon Arjunës t’i dorëzohet të gjithës – mos e fut vullnetin tënd.’ Por Arjuna është një princ i sofistikuar, i arsimuar, aq i arsimuar sa vetë Krishna, shumë më i pasur se Krishna, i përket një familjeje shumë më të njohur se Krishna. Krishna po funksionon thjesht si një karrocier i Arjunës në luftë. Ata janë miq të vjetër, dhe të afërm gjithashtu: motra e Krishna është e martuar me Arjunën. Kështu që Arjuna vazhdon të argumentojë. Më në fund kur ai nuk mund të argumentojë më, ai thotë një gjë. Ai thotë ‘nëse flet kaq shumë për gjithësinë, mund të më tregosh një vizion të së gjithës? “

Dhe historia është e bukur – Unë nuk mendoj se është faktike, nuk mund të jetë, por është domethënëse: Krishna bëhet një dritare dhe Arjuna mund të shohë universin e gjerë, yjet që shfaqen dhe zhduken, tërë përjetësinë. Dhe është aq e madhe sa ai frikësohet. Madhësia është e frikshme. Ai dridhet, djersitet dhe fillon të bërtasë, ‘Mbylle këtë dritare! Unë jam absolutisht i bindur për ato që po thua por mos më trego gjithë këtë pafundësi – kjo është shumë. Nuk mund ta shikoj më.’ Dhe Krishna mbyll dritaren, ai bëhet përsëri i njëjti mik. Arjuna kishte pasur një paraqitje të shkurtër të procesit të përjetshëm të ekzistencës. Shëmbëlltyra është e bukur sepse kjo është pikërisht ajo që ndodh ndërmjet një dishepulli dhe një mjeshtri – por jo fjalë për fjalë; është një metaforë e bukur, në mënyrë metaforike kjo ndodh vërtet.