You are currently viewing Tantra

Tantra

Na ndiqni në rrjetet sociale

Historianët thonë se Tantra është para-Ariane. Kur Arianët vajtën në Indi, Tantra ekzistonte aty dhe Shiva ishte Perëndia i tyre. Kur Arianët pushtuan Indinë, ata mposhtën njerëzit që po jetonin aty. Feja e tyre u shtyp, shkrimet e tyre u shkatërruan dhe madje dhe perënditë e tyre u thithën brenda në panteonin e Arianëve. Shiva ishte Zoti i tyre. U desh shumë kohë që ai të absorbohej. Ai ishte i huaj, por duhej të përthithej sepse ishte me shumë ndikim. Dhe kur të gjithë pasuesit e tij u zhytën në botën e Arianëve, ata sollën edhe perënditë e tyre. Tantra i përket Shivës dhe Bauli është një degëz e së njëjtës pemë. Tantra thotë: “Gjithçka ndodh në kohën e duhur, nuk duhet ta sforcosh. Forca juaj nuk do të ndihmojë. Do të jetë një shqetësim. Mund të shkatërrojë, por kurrë nuk mund të jetë krijuese. Njeriu duhet të jetë shumë i lehtë, spontan. Njeriu duhet t’i lerë gjërat të rrjedhin. “

Tantra është një meditim i jashtëzakonshëm sepse orgazma seksuale është potenciali juaj natyror për të ndier, vetëm për një moment, diçka nga ajo që është përtej. Tantra përdor orgazmën dhe i bashkohet asaj me meditim dhe ajo që është vetëm për një moment të vetëm mund të bëhet gjendja juaj për 24 orë. Dhe e bën atë një gjë shkencore sepse orgazma nuk ka asnjë lidhje me personin tjetër. Ndërsa jeni duke bërë dashuri, ju arrini në një kulm tensioni dhe për shkak se ai tension qetësohet, ju ndjeni një heshtje të jashtëzakonshme që zbret mbi ju, një relaksim të madh – për disa momente jo-menduar, jo-kohë. Gjithçka zhduket ato momente. Tantra thotë se kjo është dhurata juaj natyrale dhe ju është dhënë juve, në mënyrë që të gjeni mënyrën se si është e mundur që ju të jeni pa mendime, të qetë dhe e njëjta përvojë orgazmike do të pasojë. Nuk ka të bëjë me tjetrin.

Dhe pasi të keni mësuar se si të relaksoheni, si të hiqni mendimet, si të ndaloni kohën, si të ndaloni mendjen, ju zbuloni qenien tuaj të pastër. Tantra duket se është kontributi i vetëm që kërkuesit pas së vërtetës, i kanë dhënë botës. Ajo nuk ka perversitet të asnjë lloji. Ajo e përdor natyrën për të provuar diçka që është shumë e thjeshtë dhe më pas ju bën të vetëdijshëm se kjo përvojë e thjeshtë mund të përjetohet në vetminë tuaj. Dhe pikërisht në atë moment ju kapërceni varësinë nga tjetri, sepse tjetri është gjithmonë një telash. Jean-Paul Sartre thotë: “Tjetri është ferr”. Nuk ka rëndësi nëse tjetri është burrë apo grua – “Tjetri është ferr” sepse ju duhet të vareni për përvojat e vetme kuptimplote në jetë nga tjetri. Tantra ju jep një liri të jashtëzakonshme nga tjetri dhe një mirënjohje të madhe për tjetrin sepse është për shkak të “tjetrit” që ju jeni në gjendje të arrini lirinë nga çdo varësi.

Tantra është në thelb seksologji shpirtërore … sepse mendja e njeriut është perverse në të gjithë botën nga ata që mësojnë shtypjen e seksit. Tantra është shkenca e vetme që ju mëson shprehjen e seksit – jo si kënaqësi, por si një disiplinë shpirtërore. Ky është një shndërrimi i një fenomeni biologjik në shpirtëror. Dashuria nuk është liri. Pse, në dashuri, njeriu mund të bjerë kaq thellë? Sepse në dashuri kontrolli është i humbur, ju bëheni përsëri një pjesë – por ju ktheheni në botën e kafshëve. Dashuria gjithashtu mund t’ju çojë në Hyjnore, por atëherë dashuria duhet të jetë shumë, shumë medituese. Atëherë dashuria duhet të jetë ‘dashuri plus meditim.’ Kjo është ajo që është Tantra – ‘Dashuri plus meditim’. Ju lëvizni në dashuri, ju lejoni që tërë qenia juaj të jetë liria totale, por prapë, thellë në qendër, ju mbeteni vëzhgues. Nëse vëzhguesi është i humbur, ju shkoni drejt greminës; nëse mbetet atje, atëherë dashuria, bëhet shkallë që mund t’ju çojë në qiell.

Tantra është e vetmja shkencë që mund të shndërrojë energjinë tuaj; nuk ka asnjë shkencë tjetër që mund të shndërrojë seksualitetin tuaj. Ashtu si kur doni të dini diçka në lidhje me atomet duhet të dini fizikë dhe nëse doni të dini diçka në lidhje me kimikatet duhet të dini kimi, në të njëjtën mënyrë, nëse doni të kuptoni seksin, pa Tantrën nuk ka asnjë mënyrë tjetër. Tantra duhet të kuptohet, por njerëzit kanë frikë. Kurrë njerëzit të ashtuquajtur fetarë nuk u thanë njerëzve të tyre se si ta transformojnë energjinë e tyre seksuale, kështu që ishte e normale që murgeshat të bëheshin lezbike dhe murgjit të bëhen homoseksualë. Homoseksualiteti i ka rrënjët në fe – është një fenomen fetar. E gjithë filozofia e Tantrës është se ndërsa jeni duke bërë dashuri, njëkohësisht meditoni, në mënyrë që meditimi dhe seksi të bëhen një. Në momentin që ata bëhen një, seksi, në vend që të shkojë poshtë në krijim njeriu, fillon të shkojë lart, duke ju çuar në zbulime të reja të qenies tuaj, në fazën përfundimtare të të qenit i ndriçuar

Tantra është ndoshta e vetmja traditë në tërë universin që e pranon njeriun në tërësinë e tij, e cila nuk dënon asgjë, por, përkundrazi, përpiqet të shndërrojë gjithçka në nivele më të larta të qenies. Njeriu ka lindur nga seksi: çdo qelizë e tij është plot energji seksuale. Sa më seksual të jetë një njeri, aq më e madhe është mundësia që ai të jetë krijues. Për shembull, nuk mund të gjesh në tërë historinë e njeriut një burrë të vetëm impotent që bëhet i vetë-realizuar ose të bëhet një piktor i madh, muzikant, balerin, shkencëtar ose poet. Është e çuditshme që ne kemi injoruar pyetjen pse njeriu impotent nuk ka qenë kurrë krijues. Padyshim që atij i mungon energjia krijuese. Dhe i gjithë krediti për t’iu përgjigjur pyetjes shkon tek tantra.

Pothuajse pesë mijë vjet më parë ajo e njohu seksin si energjinë themelore të njeriut dhe zbuloi pothuajse gjithçka në lidhje me energjinë seksuale. Nëse lëviz poshtë – domethënë nëse po ecën me instinkte dhe biologji – atëherë riprodhon jetën. Nuk është duke bërë mëkat, ajo prodhon fëmijë. Përndryshe ne nuk do të ishim këtu. Është mirë që etërit tanë nuk i dëgjuan idiotët që i mësonin kundër seksit. Përndryshe askush nga ne nuk do të kishte ndonjë mundësi të ishte këtu. Por ata nuk i dëgjuan ata, kështu që jeta vazhdon. Tantra është shkenca më e vjetër për t’ju ndihmuar të vini në një harmoni të brendshme, një lidhje të brendshme, një orgazëm të brendshme. Gruaja dhe burri juaj takohen brenda dhe lindin fëmijën, fëmijën Krisht. Atëherë bëheni një trinitet: babai, nëna, fëmija. Dhe kur jeni një trinitet, jeni i ekuilibruar. Ju e dini se çfarë është jeta, ju keni arritur qëllimin.

Sistemi i tantrës është një nga gjërat më të rëndësishme që ka ndodhur ndonjëherë në historinë e njeriut. Çdo gjë tjetër është sekondare sepse tantra është një përpjekje për të shndërruar energjinë e jetës në formën e saj përfundimtare, atë të iluminimit. Por për shkak se energjia e jetës është seksuale, tantra u dënua – nga shoqëria shtypëse seksuale, fetë shtypëse seksuale. U dënua aq shumë sa tantrikët kanë vuajtur më shumë se çdo sistem tjetër mendimtarësh, filozofësh, kërkuesish.

Një mbret indian, Vikramaditya, vrau dhjetë mijë çifte. Ishte një sekt i veçantë i tantrikas, me të vërtetë njerëz të guximshëm. Një burrë dhe një grua jetonin në një mantel, të zhveshur. Ata ishin lakuriq – vetëm të mbuluar nga një mantel. Ata kishin veshur një mantel blu, duke nënkuptuar se “për shkak të shoqërisë duhet të veshim diçka; përndryshe qielli është manteli ynë i vetëm” – pra ngjyra blu. Për shkak të ngjyrës blu ata quheshin neela tantrikas. Neela do të thotë blu. Çiftet lëvizën në të gjithë vendin duke dhënë mësime, por ajo që ata po mësonin ishte shumë e vështirë nga mendja mediokre që të kuptohej. Vikramaditya urdhëroi që asnjë çift i vetëm neela të mos mbetet i gjallë.

Dhjetë mijë çifte – kjo do të thotë njëzet mijë njerëz – thjesht u masakruan. Ata u masakruan në të gjithë Indinë, kudo ku ishin. Asnjë nuk mbeti i gjallë. Sektet e tjera të tantrikave u fshehën në pyje për të bërë meditimin e tyre për energjinë shndërruese. Shoqëria në përgjithësi ishte absolutisht kundër këtyre njerëzve. Shkrimet e tyre u dogjën. Shkrimet më të vlefshme në botë janë djegur. Vetëm disa kopje të rralla të pa djegura kanë mbijetuar disi. Natyrisht ata filluan ta quanin mësimin e tyre një “mësim pëshpëritjesh”.

Tantra ka të drejtë që energjia seksuale është energjia themelore, kështu që kjo energji duhet të shndërrohet në forma më të larta. Është një e vërtetë. Por ajo që ndodhi është se ata kurrë nuk hynë shumë thellë në meditim; meditimi mbeti thjesht sekondar. Dhe seksualiteti i njeriut e tregon veten aq fuqishëm sa që në emër të tantrës u bë thjesht orgji seksuale. Pa meditim kjo ishte normale që do të ndodhte. Meditimi duhej të ishte gjëja më parësore sepse do të transformojë energjinë, por që u bë dytësore. Dhe shumë njerëz që ishin të çoroditur seksualisht, të shtypur seksualisht, iu bashkuan shkollës tantra. Këta ishin njerëzit që sollën të gjitha çoroditjet e tyre, të gjitha shtypjet e tyre. Ata nuk ishin të interesuar për ndonjë transformim, ata ishin të interesuar vetëm të shpëtonin nga shtypjet e tyre, interesi i tyre ishte në thelb seksual.

Pra, megjithëse tantra ka një pjesë të së vërtetës, ajo nuk u përdor  siç duhej. Në qoftë se ajo pjesë e së vërtetës nuk vihet në vendin e dytë dhe meditimi zhvendoset në vend të parë, gjithmonë do të ndodhë që në tantra, njerëzit të bëjnë çdo lloj perversiteti. Dhe me një emër të bukur, ata nuk do të ndiejnë se po bëjnë diçka të gabuar; ata do të ndiejnë se po bëjnë diçka fetare, diçka shpirtërore. Tantra dështoi për dy arsye. Njëra ishte arsye e brendshme – pasi meditimi nuk ishte bërë pikë qendrore. Dhe së dyti, tantra nuk kishte ndonjë metodologji të veçantë për perversët dhe të shtypurit, kështu që së pari shtypjet dhe perversitetet e tyre të çliroheshin dhe të bëheshin normale. Dhe pasi të bëhen normale, atëherë ata të futeshin në meditim. Vetëm pas meditimit të thellë duhet të lejoheshin në eksperimentet e tantrës. Ishte një organizim i gabuar, kështu që e gjithë puna që u bë, në emër të një sistemi të shkëlqyeshëm, përfundoi në një shfrytëzim mashtrimesh seksuale.

Tantra është një qasje shkencore. Tantra është alkimi: mund të shndërrojë qendrat tuaja, mund të shndërrojë qendrat e tjetrit; ajo mund të krijojë një ritëm dhe harmoni midis jush dhe të dashurit tuaj. Kjo është bukuria e Tantrës. Është njësoj si të sjellësh energji elektrike në shtëpinë tënde. Atëherë mund ta ndizni dhe fikni sa herë që dëshironi. Dhe mund të kesh njëmijë e një përdorime të saj … Atëherë është një mrekulli. Këto shtatë qendra në ju nuk janë gjë tjetër veçse qendra të energjisë elektrike të trupit. Kështu që kur flas për vetëtimën, mos e mendo vetëm si simbol – dua të them fjalë për fjalë. Në trupin tuaj ekziston një rrymë delikate e energjisë elektrike, shumë delikate. Por sa më delikate të jetë, aq më thellë shkon. Nuk është shumë e dukshme. Shkencëtarët thonë se e gjithë energjia elektrike që është në trupin tuaj, nëse vendoset së bashku, mund të përdoret për të ndezur një llambë. Nuk është shumë.

Në mënyrë sasiore nuk është shumë; në mënyrë sasiore atomi nuk është shumë, por në mënyrë cilësore … nëse shpërthen, ai ka energji të jashtëzakonshme. Këto shtatë qendra, këto shtatë chakras, për të cilat Yoga dhe Tantra kanë folur, nuk janë asgjë tjetër përveçse pesë nyje në rrymën elektrike të trupit tuaj. Ato mund të ndryshohen, ato mund të riorganizohen. Atyre mund t’u jepet një formë e re. Dy të dashuruar mund të shndërrohen aq thellë sa që të shtatë qendrat e tyre mund të fillojnë të takohen. Tantra është shkenca e shndërrimit të dashurisë të zakonshme në shpirtërore. Dhe kjo është madhështia e Tantrës. Mund të transformojë tërë tokën; ajo mund të shndërrojë çdo çift. Ende nuk është përdorur; është një nga thesaret më të mëdha që ekziston aty, e papërdorur. Ditën që njerëzimi do e përdorë atë, një lloj dashurie e re do të rrethojë tokën.

Tantra është dashuria më e pastër. Tantra është metodologjia e pastrimit të dashurisë nga të gjitha helmet e saj. Nëse jeni i dashuruar, dashuria për të cilën po flas, vetë dashuria juaj do ta ndihmojë tjetrin të jetë i integruar. Në dashurinë tuaj, tjetri do të mblidhet, sepse dashuria juaj do të japë liri; dhe nën hijen e dashurisë suaj, nën mbrojtjen e dashurisë tuaj, tjetri do të fillojë të rritet. E gjithë rritja ka nevojë për dashuri – por dashuri pa kushte. Nëse dashuria ka kushte, rritja nuk mund të jetë totale, sepse ato kushte do të bllokojnë rrugën. Dashuroni pa kushte. Mos kërkoni asgjë në këmbim. Shumë gjëra vijnë vetë – kjo është një tjetër gjë, por mos u bëj lypës. Në dashuri bëhu një perandor. Thjesht jep dhe shiko çfarë ndodh … një mijëfish kthehet. Por njeriu duhet ta mësojë këtë. Përndryshe do mbetet lypës i mjerë. Njeriu jep pak dhe pret që shumë të kthehet dhe kjo e shkatërron tërë bukurinë e dashurisë.

Kur ju jeni duke pritur, tjetri mendon se po manipuloni. Ai mund ta thotë ose jo, por ai e ndjen se po manipuloni. Dhe kudo ku ndjehen manipulime, dikush dëshiron të rebelohet – sepse është kundër nevojës së brendshme të shpirtit, sepse çdo kërkesë nga jashtë ju shpërbën. Çdo kërkesë nga jashtë ju ndan. Çdo kërkesë nga jashtë është një krim kundër jush, sepse liria juaj është e ndotur. Atëherë nuk jeni më të shenjtë. Ju nuk jeni më fundi – jeni duke u përdorur si mjet. Dhe vepra më e madhe imorale në botë është përdorimi i dikujt si mjet. Çdo qenie është një qëllim për veten e tij. Dashuria ju trajton si një qëllim për veten tuaj. Ju nuk duhet të tërhiqeni në pritshmëri. Tantra është forma më e lartë e dashurisë. Tantra është shkenca, joga e dashurisë. Kështu që disa gjëra për tu mbajtur mend.

Një: dashuri, por jo si nevojë – si dhënie. Duajeni tjetrin, por mos prisni – jepni. Duajeni tjetrin, por mos harroni se dashuria juaj nuk duhet të bëhet një burg për tjetrin. Dashuro, por ki shumë kujdes; ju jeni duke lëvizur në tokën e shenjtë. Ju po shkoni në tempullin më të lartë, më të pastër dhe më të shenjtë. Jini vigjilent! Hidhini të gjitha papastërtitë jashtë tempullit. Kur e doni një person, dashuroni personin sikur personi është zot, jo më pak se kaq. Asnjëherë mos e doni një grua si grua dhe kurrë mos e doni një burrë si burrë, sepse nëse e doni një burrë si burrë dashuria juaj do të jetë shumë, shumë e zakonshme. Dashuria juaj nuk do të jetë më shumë se epsh. Nëse e doni një grua si një grua, dashuria juaj nuk do të rritet shumë lart. Duajeni një grua si perëndeshë, atëherë dashuria bëhet adhurim.

Në Tantra, burri që do të bëjë dashuri për gruan, duhet ta adhurojë atë me muaj si perëndeshë. Ai duhet të vizualizojë tek gruaja perëndeshën. Kur vizualizimi është bërë i plotë, kur nuk shfaqet epshi, kur duke e parë gruan ulur lakuriq para tij ai thjesht ndjehet i emocionuar me një energji hyjnore, nuk lind epsh, vetë forma e gruas bëhet hyjnore, dhe të gjitha mendimet ndalojnë dhe vetëm nderimi ndjehet – atëherë atij i lejohet të bëjë dashuri. Duket pak absurde dhe paradoksale. Kur nuk ka nevojë të bëjë dashuri, atëherë atij i lejohet të bëjë dashuri. Kur gruaja është bërë një perëndeshë, atëherë atij i lejohet të bëjë dashuri – sepse tani dashuria mund të rritet lart, dashuria mund të bëhet një kulm, një kreshtë. Tani nuk do të jetë prej dheu, nuk do të jetë nga kjo botë; nuk do të jetë nga dy trupa, do të jetë nga dy qenie. Do të jetë një takim i dy ekzistencave. Dy shpirtra do të takohen, bashkohen dhe përzihen, dhe të dy do të dalin prej tij jashtëzakonisht vetëm.

Vetmia do të thotë pastërti. Vetmia do të thotë që ju jeni vetëm vetvetja dhe askush tjetër. Vetmia do të thotë që ju jeni ari i pastër; vetëm ari dhe asgjë tjetër … vetëm ju. Dashuria të bën vetëm. Vetmia do të zhduket, por vetmia do të lindë. Ka dy vetmi, një vetmia si një gjendje kur je i sëmurë me veten, i mërzitur me veten, i lodhur nga vetvetja dhe dëshiron të shkosh diku dhe të harrosh veten tek dikush tjetër.

Po është edhe Vetmia kur ju jeni të mrekulluar vetëm nga qenia juaj. Ju jeni të lumtur vetëm duke qenë me veten. Ju nuk duhet të shkoni askund. Nevoja është zhdukur. Ju mjafton vetvetja. Por tani, një gjë e re lind në qenien tuaj. Ju keni aq shumë sa nuk mund t’i përmbaheni. Duhet të ndash, duhet të japësh. Dhe kushdo që pranon dhuratën tuaj, ju do të ndiheni mirënjohës ndaj tij që ai pranoi. Ai mund ta kishte refuzuar atë. Dashamirët ndjehen mirënjohës që dashuria e tyre është pranuar. Ata ndjehen mirënjohës, sepse ishin aq plot me energji dhe kishin nevojë për dikë që ta jepte atë energji. Kur një lule lulëzon dhe lëshon aromën e saj në erë, ndihet mirënjohëse ndaj erës – aroma po rritet gjithnjë e më shumë e po bëhej e rëndë mbi të. Po bëhej gati një barrë.

Është e ngjashme me një grua që mbetet shtatzënë. Ajo është shumë e ngarkuar; ajo dëshiron ta ndajë fëmijën me botën. Ky është kuptimi i lindjes. Deri më tani ajo ka mbajtur fëmijën në vetvete. Nuk ishte askush tjetër, por vetëm i saji. Por tani është shumë; ajo nuk mund ta përmbajë atë. Duhet të ndahet; fëmija duhet të ndahet me botën. Nëna duhet të heqë mjerimin e saj. Pasi fëmija është jashtë mitrës, nuk është më vetëm i nënës; pak nga pak do të largohet dhe shumë larg madje. Do të bëhet pjesë e botës së madhe. E njëjta gjë ndodh kur një re vjen plot me ujë shiu të gatshëm për të rënë, dhe kur të bie shi, reja ndjehet e lumtur dhe mirënjohëse për tokën e etur sepse e pranoi ujin e saj.

Ekzistojnë dy lloje të dashurisë. Një: dashuri kur ndjehesh i vetmuar – dhe si nevojë, shkon te tjetri. Dhe dashuria kur nuk ndiheni e vetmuar, por vetëm. Në rastin e parë ju shkoni për të marrë diçka; në rastin e dytë ju shkoni për të dhënë diçka. Një dhënës është një perandor. Mos harroni, Tantra nuk është dashuri e zakonshme. Nuk ka asnjë lidhje me epshin. Është shndërrimi më i madh i epshit në dashuri. Kërkimi përfundimtar është individual – por dashuria ju bën individual. Nëse nuk ju bën individual, nëse përpiqet t’ju bëjë skllav, atëherë nuk është dashuri – është urrejtje që pretendon të jetë dashuri. Dashuria e këtij lloji vret, shkatërron individualitetin.

Kjo ju bën më pak se një individ. Kjo ju tërheq poshtë. Ju nuk jeni përmirësuar, ju po tërhiqeni drejt baltës. Dashuria duhet t’ju japë liri – kurrë mos kërkoni më pak. Dashuria duhet t’ju bëjë një re të bardhë, plotësisht të lirë, në qiellin e lirisë, pa rrënjë të ngjitura askund. Dashuria nuk është një shtojcë; epshi është. Meditimi dhe dashuria janë dy mënyrat për të arritur atë individualitet për të cilin po flas. Të dy janë shumë, shumë të lidhura shumë së bashku. Në fakt janë të dyja aspekte të së njëjtës monedhë: dashuria dhe meditimi. Tantra bazohet në jetë; tantra është arti i jetës, i dashurisë.

Tantra është metoda për të hasur seksualitetin tuaj, sensualitetin tuaj, qenien tuaj të ndjeshme. Dhe keni frikë prej saj sepse jeni mësuar se ka diçka të gabuar në sensibilitetin tuaj. Ju keni frikë të ndeshni qenien tuaj të ndjeshme, qenien tuaj fizike. Ju keni frikë të takoni trupin tuaj dhe trupat e të tjerëve dhe keni frikë, thellë, që nëse seksi arrin kulmin, atëherë do të duhet të përballeni me terrorin përfundimtar të vdekjes. Prandaj ju mendoni se është më mirë të shmangni majat dhe të ecni në terren në nivelin mesatar – pa maja, pa lugina. Jetoni një jetë mediokre pa maja dhe pa lugina, një jetë të paqartë, të mërzitshme, të shurdhër. Ju nuk doni të takoni dy gjëra: ekstazitë e majave dhe agonitë e luginës. Por as nuk do të rriteni.

Rritja ndodh vetëm kur njeriu lëviz nga majat në lugina dhe nga luginat në maja. Rritja ndodh vetëm në atë shtegtim të vazhdueshëm midis errësirës dhe dritës dhe nga drita në errësirë. Kur njeriu ngrihet mbi valët e oqeanit dhe bie prapë, dhe përsëri ngrihet dhe bie prapë dhe ngadalë, ngadalë arrin një ekuilibër të caktuar. Në atë ekuilibër njeriu tejkalon majat dhe luginat, bëhet vëzhgues. Ai vëzhgues prezent është meditim. Tantra është një nga sekretet më të rëndësishme të zbuluara ndonjëherë. Por është shumë delikate sepse është arti më i madh. Të pikturosh është e lehtë, të krijosh poezi është e lehtë, por të krijosh një bashkim me energjinë e tjetrit, një bashkim vallëzimi, është arti më i madh dhe më i vështirë për tu mësuar. Njerëzit janë kundër meje sepse unë u them njerëzve se si të duan. Unë u them njerëzve se si ta bëjnë dashurinë një lutje.

Unë u them njerëzve se si të duan aq thellë sa vetë dashuria të bëhet feja juaj – që gruaja juaj një ditë zhduket dhe ju të gjeni hyjnoren atje, që burri juaj një ditë zhduket dhe ju të gjeni hyjin atje; që një ditë, në bashkësi të thellë, në përvojë të thellë orgazmike, në atë ekstazë, për një moment ju të dy të zhdukeni dhe të ekzistojë vetëm Zoti dhe asgjë tjetër. Gjëja më themelore në lidhje me Tantra është kjo – dhe shumë radikale, revolucionare, rebele – vizioni themelor është se bota nuk është e ndarë në të ulët dhe më të lartë, por se bota është një. E larta dhe e poshtmja mbajnë duart e njëra tjetrës. Më e larta përfshin më të ultën, dhe më e ulta përfshin më të lartën. Më e larta fshihet në pjesën e poshtme – kështu që e ulta nuk duhet të mohohet, nuk duhet të dënohet, nuk duhet të shkatërrohet ose të vritet. E ulta duhet të shndërrohet. E ulta duhet të lejohet të lëvizë lart … dhe kështu ajo bëhet më e lartë.

Nuk ka asnjë hendek të pakalueshëm midis Djallit dhe Zotit – Djalli e mban Zotin thellë në zemrën e tij. Sapo ajo zemër të fillojë të funksionojë, Djalli bëhet Zot. Kjo është arsyeja pse vetë rrënja e fjalës ”djall” do të thotë të njëjtë gjë si “hyjnore”. Fjala ‘djall’ vjen nga ‘hyjnor’; është hyjnore që nuk ka evoluar ende, kjo është e gjitha. Jo se Djalli është kundër Hyjnores, jo se Djalli po përpiqet të shkatërrojë Hyjnoren – në fakt, Djalli po përpiqet të gjejë Hyjnoren. Djalli është në rrugën drejt Hyjnores; nuk është armiku, është fara. Hyjnorja është pema plotësisht në lulëzim dhe Djalli është fara – por pema është e fshehur në farë. Dhe fara nuk është kundër pemës; në fakt, pema nuk mund të ekzistojë nëse fara nuk është aty. Dhe pema nuk është kundër farës – ato janë në miqësi të thellë, ato janë bashkë.

Helmi dhe nektari janë dy faza të së njëjtës energji, kështu janë jeta dhe vdekja – dhe kështu është gjithçka: dita dhe nata, dashuria dhe urrejtja, seksi dhe supervetëdija. Tantra thotë: Asnjëherë mos dëno asgjë – qëndrimi i dënimit është qëndrimi budallait. Duke dënuar diçka, ju po i mohoni vetvetes mundësi që do të ishte në dispozicion për ju nëse do të kishit evoluar. Mos e dëno baltën, sepse zambak është i fshehur në baltë; përdorni baltën për të prodhuar zambakun. Sigurisht, balta nuk është zambak ende, por mund të jetë. Dhe personi krijues, personi fetar, do të ndihmojë baltën që të lëshojë zambakun e saj.