You are currently viewing Këtu dhe tani

Këtu dhe tani

Na ndiqni në rrjetet sociale

Çfarë është këtu dhe  tani? A është “mendimi” pjesë e kësaj? Nëse po, e gjithë koha dhe të gjitha gjërat janë tani. Apo është këtu dhe tani vetëm në jo-mendje?

Mendimi është kapaciteti për të mos qenë këtu – kështu që mendimi nuk mund të ekzistojë në të tashmen, ai nuk mund të jetë pjesë e tij. Kjo është e pamundur. Mendimi mund të jetë vetëm për të kaluarën ose për të ardhmen. Mendimi nuk mund të jetë kurrë i së tashmes.

Në momentin që mendoni, ose mendoni për të kaluarën ose mendoni për të ardhmen. Mund të jetë e kaluara e menjëhershme, por është ende e kaluar – nuk është kurrë e tashmja, nuk mund të jetë e tashmja. Mendimi ka nevojë për hapësirë. Dhe momenti i tanishëm nuk ka hapësirë në të. Mendimi krijon të kaluarën dhe të ardhmen për të jetuar. Sa më e madhe të jetë e kaluara, aq më lehtë mund të lëvizë mendimi; sa më e madhe të jetë e ardhmja, përsëri, aq më lehtë mund të lëvizë mendimi. E tashmja nuk i jep hapësirë mendimit për të lëvizur. Momenti i tanishëm është një moment pa mendje. Sa herë që je në të tashmen, nuk funksionon si mendje.

Trupi juaj është në të tashmen, por mendja juaj nuk është kurrë. Trupi juaj është gjithmonë në të tashmen – kjo është arsyeja pse trupi është kaq i bukur dhe mendja është kaq e shëmtuar. Dhe, gjatë shekujve, ju kanë mësuar të jeni me mendjen dhe kundër trupit. Kjo ka qenë fatkeqësia më e madhe që ka pësuar njerëzimi deri më tani. Nëse do të jetë një njerëzim i ri, ne do të duhet t’i rregullojmë gjërat – ju duhet të jeni me trupin dhe jo me mendjen. Përdoreni mendjen, por mos u identifikoni kurrë me të. Mendja është një skllav i mirë, por një padron shumë i keq. Trupi është më i mençur. Kur je i uritur, je në të tashmen i uritur; nuk mund të jesh i uritur në të ardhmen dhe nuk mund të jesh i uritur në të kaluarën. Kur ndjeni etje, trupi juaj po e ndjen atë tani – është e menjëhershme, ka një prani. Ndërkohë mendja juaj po ecën në të gjitha drejtimet… kështu që trupi dhe mendja nuk takohen kurrë.

Dilni nga mendja dhe futuni në trup. Sa më shumë të jeni në trupin tuaj, aq më natyral do të jeni. Sa më shumë të jeni në trup, aq më afër Zotit do të jeni. Mendja është vetëm një pajisje. E dobishme! Mund të përdoret në një mijë e një mënyra! Por nga aty lind problemi – sepse duke u përdorur në shumë mënyra, ju filloni të bëheni të varur prej saj dhe humbni vetëdijen për të tashmen dhe përqendroheni me mendjen. Atëherë jeta juaj do të jetë e thatë, një tokë e shkretë. Dhe befas do të lindin pyetje si: Cili është kuptimi i jetës? – sepse mendja nuk mund të japë asnjë kuptim. Mendja nuk mund t’ju ndihmojë të jetoni. Nuk mund të të japë jetë! Mund t’ju japë teknologji, mund t’ju japë makineri më të mëdha, mund t’ju japë më shumë pasuri – por nuk mund t’ju japë më shumë jetë, më shumë ekzistencë.

Kështu që pasuritë vazhdojnë të rriten. Teknologjia vazhdon të bëhet gjithnjë e më e sofistikuar… dhe njeriu bëhet gjithnjë e më i varfër. Kjo është e çuditshme! sepse pasuria nga jashtë vazhdon të rritet dhe nga brenda njeriu bëhet gjithnjë e më shumë lypës. Asnjëherë më parë në historinë e njeriut nuk ka pasur kaq zbrazëti të brendshme, kaq pakuptimësi të brendshme, kaq varfëri të brendshme. Arsyeja është: rëndësia vjen nga trupi – trupi është trupi i Zotit. Mendja është krijuar nga njeriu: trupi është ende me Zotin, ai ende ekziston me Zotin.

Ju pyesni: ÇFARË ËSHTË KETU dhe TANI?

Tani, nëse ju jepet ndonjë përgjigje e mendjes, kjo nuk do të jetë përgjigja e duhur – sepse çdo gjë që mendja mund të thotë si përkufizim do të jetë e gabuar; çdo gjë, do të jetë e gabuar. Mendja nuk di asgjë për këtë! Si mund ta përcaktojë? Vetëm hesht; për një moment, thjesht ji… dhe është aty. KJO është këtu! Unë nuk do t’ju jap një përkufizim, sepse përkufizimet vijnë nga mendja, dhe përkufizimet do të merren nga mendja, dhe këtu është një përvojë ekzistenciale… këto pemë, ky zog, dhe zhurma e trafikut, dhe treni dhe dielli dhe pemët… dhe ti, dhe unë… dhe kjo heshtje, kjo prani…. Kur as edhe një mendim i vetëm nuk ju trazon, kur ekrani është krejtësisht bosh, as edhe një foto nuk lëviz… kjo është… dhe kjo nuk mund të përcaktohet. Ju mund ta përjetoni atë; është në dispozicion. Është e drejta e të gjithëve që ta përjetojnë atë, por si ta përkufizojmë atë? Nëse përpiqeni ta përcaktoni atë, do të duhet të sillni të kaluarën dhe të ardhmen. Shkoni te fjalorët, shkoni te Enciklopedia Britannica – çfarë do të thonë? Ata do të thonë se e tashmja është një moment midis së shkuarës dhe së ardhmes – kjo është mënyra e vetme për ta përcaktuar atë! Tani a mund të ketë një mënyrë më të gabuar për të përcaktuar të tashmen? Nëse duhet të sillni të kaluarën dhe të ardhmen në përkufizim, nëse nuk mund ta përkufizoni të tashmen pa futur të kaluarën dhe të ardhmen në të, si do ta përkufizoni? A mund të ketë një mënyrë më të gabuar për të përcaktuar të tashmen?

E tashmja nuk është as e shkuar, as e ardhme – dhe nuk është mes të dyjave! Nuk mund të jetë mes të dyjave, sepse e kaluara nuk është më dhe e ardhmja nuk është ende. Si mund të jetë e tashmja midis dy jo-ekzistencave? E tashmja është ekzistenciale; si mund të përkufizohet ekzistenca nga diçka që nuk është? Ky është absurditet i plotë! Por këtu lëviz logjika. Logjika duket shumë logjike, por mbetet e rrënjosur në absurditet. E tashmja nuk është midis së shkuarës dhe së ardhmes: e tashmja është përtej së shkuarës dhe së ardhmes. E tashmja është përjetësia. E tashmja nuk është as pjesë e kohës! Dhe nuk është se koha kalon: ne kalojmë, koha mbetet; ne vijmë e ikim, koha mbetet. Nuk është se momenti që ishte këtu vetëm një moment më parë ka kaluar, jo. Është një moment i vetëm, krejtësisht një. Është përjetësi. Nuk po kalon, nuk po shkon askund.

A keni vëzhguar, duke u ulur në një tren, dhe treni juaj fillon të lëvizë dhe ju ndjeni se treni tjetër ka filluar të lëvizë i cili është pikërisht në shina tjetër? Ose, treni tjetër fillon të lëvizë dhe ju ndjeni se treni juaj ka filluar të lëvizë, dhe pastaj shikoni nga afër dhe zbuloni se, jo, treni juaj nuk po lëviz, treni tjetër po lëviz. Koha mbetet atje – ne vazhdojmë të lëvizim, ne ndryshojmë. Oqeani i kohës është atje – peshku vazhdon të lëvizë. Lëvizja është në mendjet tona. Mendja është lëvizje. E vërteta është e palëkundur; është gjithmonë e njëjta gjë.

Vetëm shikoni: kur keni lindur… a keni ndryshuar që atëherë? Po, në një nivel ju keni ndryshuar, sigurisht – trupi juaj është rritur, jeni i ri apo i vjetër, dhe kaq shumë gjëra që keni përjetuar, përvoja, dhe zhgënjime, emocione, dhe ekstazi, dhe gjithçka që jep jeta…. Por shkoni thellë: a keni ndryshuar vërtet në atë plan? në thelbin e qenies suaj? A nuk jeni njësoj? Nuk ka ndryshuar asgjë. Është aty ku ke qenë, dhe është vendi ku do të jesh gjithmonë – aty është gjithmonë e njëjta. Në sipërfaqe gjërat po ndryshojnë. Rrota vazhdon të lëvizë, por lëviz mbi diçka që mbetet e palëvizshme: boshtin. Ju jeni edhe perimetri, edhe boshti, qendra. Edhe cikloni nuk është aty në qendër – ka heshtje. Asgjë nuk lëviz atje. KJO ËSHTË QENIA JUAJ! Nuk ka rëndësi se çfarë emri i vendosni. Ajo qendër e ciklonit… ajo qendër e ciklonit është tani; nuk është pjesë e kohës. Është përjetësi.

Ti më pyet: ÇFARË ËSHTË KËTU?

Ndjeje! Përjetoje! Kjo është ajo që ne po bëjmë këtu! Çfarë është meditimi? – Hyrja këtu… tani. Cfarë është dashuria? – të hysh këtu-tani. Por asnjë përkufizim nuk është i mundur. Hyrja është e mundur, sepse në fakt nuk keni dalë kurrë prej saj. Është atje! Ju mund të ktheheni përsëri në të.

Ndërsa bëni dashuri me një grua apo me një burrë, nuk e keni ndjerë këtë moment? Nëse nuk e keni ndjerë, atëherë nuk keni dashuruar. Të bësh dashuri me një grua, a nuk e ke harruar të shkuarën? a nuk është zhdukur krejtësisht e kaluara në atë moment? Në atë moment keni një të kaluar, një histori, një autobiografi? Nëse e keni, atëherë nuk dini të dashuroni. Atëherë thjesht keni luajtur lojën e dashurisë duke mos ditur saktësisht se çfarë është – nuk keni dashuruar.

Ndërsa bëni dashuri, autobiografia juaj thjesht zhduket. Nuk ka më të kaluar – sikur të mos kishit ekzistuar kurrë. Nuk je i vjetër – në atë moment je risi e virgjër; në atë moment ju lindni për herë të parë; në atë moment ka rilindje. Dashuria është ringjallje. Dhe nuk ka të ardhme. A ka nesër? Ndërsa bëni dashuri me gruan tuaj, a po mendoni për të nesërmen? Çfarë do bësh nesër? Atëherë nuk je me gruan dhe nuk je as i dashuruar. Të gjitha mendimet ndalojnë – ky është gëzimi i dashurisë! Prandaj them se seksi dhe samadhi janë bashkë. Seksi është shkalla më e ulët, samadhi është shkalla më e lartë. Ata i përkasin të njëjtës shkallë – seksi në shkallën më të ulët, samadhi në shkallën më të lartë. Por shkalla është e njëjtë.

Njeriu e mori idenë e samadhit nga dy gjëra: seksi dhe gjumi. Gjumi i thellë është gjithashtu në të njëjtën shkallë. Njeriu u bë vigjilent ndaj fenomenit të samadhit, u emocionua, u intrigua nga dukuritë e dashurisë dhe të gjumit – sepse në të dyja këto momente koha zhduket, koha ndalon, mendja ndalon, të menduarit nuk funksionon më – dhe sepse të menduarit nuk funksionon më dhe koha. ndalet, ka një ekstazë të tillë dhe një gëzim të tillë. Atëherë njeriu u intrigua: A është e mundur të arrihet ky gëzim pa rënë në gjumë? — sepse në gjumë ndodh, por ju nuk jeni të vetëdijshëm për këtë; është shumë e pavetëdijshme. Vetëm në mëngjes dëgjon zhurmën e tij të largët, ose efektet e mëvonshme. Nëse keni fjetur thellë gjatë natës, në mëngjes ndiheni të përtërirë, – por nuk keni qenë atje saktësisht kur po ndodhte. Çfarë ishte ajo?

Në seks, ju jeni më të vetëdijshëm, por momenti i seksit është aq i vogël sa që në vend që t’ju kënaqë, ju lë shumë të frustruar. Sa më e madhe të jetë përvoja e dashurisë, aq më i madh do të jetë zhgënjimi që vjen pas saj. Mos harroni: vetëm të dashuruarit e mëdhenj janë të frustruar nga dashuria; Të dashuruarit e zakonshëm nuk janë të frustruar nga dashuria – sepse sa më e lartë të jetë maja, aq më e madhe do të jetë rënia. Dhe maja ekziston vetëm për një moment të vetëm. Vjen dhe ikën… është si rrufe. Dhe kur kjo të jetë zhdukur, ju e keni njohur shijen e sajj dhe tani asgjë nuk do të ju shijojë më dhe gjithçka do të duket e zakonshme në krahasim me të. Ju keni përjetuar diçka të shenjtë. Ju keni përjetuar diçka nga Zoti – Zoti shkëlqeu si rrufe, por ju nuk mund ta kapni fytyrën e Tij, nuk mund ta kuptoni se si duket Ai. Është kaq e shpejtë dhe kaq e papritur.

Njeriu pati interes: A është e mundur të zgjatet ajo përvojë? A është e mundur të qëndroni në atë përvojë edhe pak më gjatë? A është e mundur të futemi pak më thellë? A është e mundur të kesh atë përvojë pa kaluar në seks? – sepse seksi për nga natyra e tij varet nga tjetri. Është një lloj varësie dhe të gjitha llojet e varësisë shkatërrojnë lirinë tuaj. Kjo është lufta e përjetshme mes të dashuruarve. Ata po i japin njëri-tjetrit diçka që është jashtëzakonisht e vlefshme, por e përzier me helm. Ata nuk mund të jetojnë të ndarë dhe nuk mund të jetojnë së bashku. Nëse janë të ndarë, fillojnë të humbasin gëzimin që po ndodhte përmes tjetrit; nëse janë bashkë, helmi është shumë – dhe njeriu fillon të mendojë: A ia vlen gëzimi? Sepse duhet të varesh nga tjetri! Kur vareni nga tjetri, liria juaj shkatërrohet, liria juaj bëhet e përcaktuar, e kufizuar. Ju nuk mund ta hapni veten ashtu siç dëshironi të hapeni. Gjithmonë duhet të shikoni te tjetri dhe ndjenjat e tjetrit. Ndihesh i penguar. Dhe tjetri fillon t’ju zotërojë, tjetri fillon të bëhet i fuqishëm mbi ju – sepse tjetri e di se është përmes tij ose asaj që ju ndjeni gëzim.

Njeriu filloi të kërkonte të njëjtën përvojë pa u bërë i varur nga tjetri. Pastaj, nëse varet vetëm nga përvoja seksuale, nuk mund të zgjasë përgjithmonë. Ju mund të bëni seks herë pas here – dhe çfarë ndodh me herët e tjera? Të gjitha herët e tjera do të mbeteni të shurdhër dhe të vdekur. A është e mundur ta kemi atë gëzim vazhdimisht, si një vazhdimësi, si një lumë që rrjedh gjithmonë? Këto ishin spekulimet e njeriut, por ato vinin nga gjumi dhe dashuria. Në dashuri ndonjëherë ndodh, dhe ky është momenti që quhet orgazmë. Nëse koha ndalon, nëse ndalon të menduarit, dhe ju jeni PËRJETËSISHT këtu, është orgazmike. Kjo përvojë orgazmike do t’ju japë shijen. Nuk mund ta përcaktoj, por mund të tregoj mënyra se si ta ndjeni atë.

Nëse keni ndjenjë estetike, atëherë një përvojë estetike do t’ju japë shijen. Duke parë një perëndim dielli, po të kesh zemrën e një piktori, zemra ndalon; filloni të humbisni rrahje. Dielli po perëndon, vetëm bie dhe bie… dhe një moment më shumë dhe ai do të zhduket. Dhe gjithë ajo ngjyrë në re, dhe gjithë ajo bukuri sublime! Dhe zogjtë që kthehen në shtëpitë e tyre, dhe heshtja që vendoset në tokë, dhe pemët që përgatiten për të fjetur, dhe e gjithë natyra i thotë lamtumirë diellit…. Nëse ke zemër estetike, nëse je poet, piktor apo muzikant, nëse e di se çfarë është bukuria, nëse je i prekur nga bukuria, jashtëzakonisht, nëse bukuria të jep drithma – atëherë do ta dish çfarë është KËTU dhe TANI.

Ose tek dëgjimi i muzikës, ndodh ndonjëherë. Nuk ka asgjë më medituese se muzika. Ose nëse mund t’i bini vetë ndonjë instrumenti, atëherë është shumë më mirë – sepse duke dëgjuar ju mbeteni në periferi; duke luajtur ju jeni në qendër. Nëse luani ndonjë instrument – duke luajtur një flaut, sitar ose kitarë – dhe ju jeni të humbur në të, absolutisht i humbur në të, koha ndalon, mendja nuk është më aty, vjen një moment dhe ju e dini se çfarë është KËTU dhe TANI. Ose nëse mund të kërcesh – që më duket përvoja më e thellë – nëse mund të kërcesh dhe kërcesh aq thellë sa kërcimtari të zhduket, vetëm vallëzimi të mbetet, atëherë përsëri ti do të jesh KËTU dhe TANI …

Një Mjeshtër Zen po vdiste dhe dishepujt ishin mbledhur. Gjatë gjithë jetës së tij ai kishte folur këtu tani – kjo është ajo që Mjeshtrit kanë bërë gjatë shekujve. Dishepujt pyetën përsëri: “Mësues, ti po na lë dhe ne do të mbetemi në errësirë. A ka ndonjë mesazh të fundit që të mund ta çmojmë dhe ta kujtojmë përgjithmonë? Ne do ta mbajmë atë si një kujtim të shenjtë në zemrat tona.”

Mjeshtri hapi sytë… në atë moment në çatinë e kasolles së tij, një ketër vrapoi duke bërë zhurmë – TIT TIT, TEEVEE, TIT TIT – dhe Mjeshtri ngriti dorën dhe tha: “KJO ËSHTË!” dhe vdiq.

Çfarë thotë ai “Kjo është ajo”? Ai thjesht tregon. Ai thjesht po thotë se nuk ka asgjë për të thënë – ka shumë për të parë, por nuk ka asgjë për të thënë.

Ju pyesni: A është mendimi pjesë e saj?

Jo, mendimi nuk mund të jetë pjesë e saj. A është errësira pjesë e dritës? Errësira nuk mund të jetë pjesë e dritës. Kur drita është e pranishme, errësira mungon; kur drita mungon, errësira është e pranishme – ato nuk takohen kurrë. Kështu është, gjendjet e mendjes dhe KËTU dhe TANI – ato nuk takohen kurrë.

KËTU dhe TANI do të thotë jo-mendje. Jo-mendje do të thotë pa mendim. Dhe ju e dini atë! Shumë herë ju ndodh: ka momente, të vogla, por ato janë aty, kur papritmas nuk sheh asnjë mendim që të trazon, nuk lind asnjë valëzim – ato janë momente të Budës! Thjesht duhet të përshtateni më shumë me to, thjesht duhet të futeni më thellë në to, thjesht duhet të ndryshoni fokusin tuaj.

Për shembull, ju lexoni një libër. Natyrisht, ju lexoni fjalët e shtypura në letër; ju nuk e shihni letrën. Letra mbetet në sfond. Fjalët e shkruara me bojë të zezë, ato janë figura dhe letra e bardhë është sfondi. Mund të mos e shihni as letrën e bardhë ndërsa jeni duke lexuar – edhe pse është aty! Pa të, ato fjalë – nuk mund të ekzistojnë; ato ekzistojnë për shkak të saj, në kontrast me të… Vetëm ndryshoni fokusin. Filloni të shikoni letrën e bardhë dhe jo pikën e zezë – dhe kjo sjell revolucion të madh.

Kur dy mendime lëvizin në ju, midis dy mendimeve ka një hapësirë, një interval, një pauzë. Kur dy fjalë lëvizin brenda teje, midis këtyre dy fjalëve ka përsëri një hapësirë. Thjesht shikoni më shumë boshllëqet; bëhuni neglizhent ndaj fjalëve – shikoni boshllëqet. Vetëm duke qëndruar në rrugë, provoni një eksperiment: ju jeni duke qëndruar në rrugë dhe makinat po kalojnë; Një makinë iku, një makinë tjetër, një makinë tjetër, por midis dy makinave ka boshllëqe… rruga mbetet bosh. Vetëm ndryshoni theksin! Thjesht ndryshoni gestaltin, siç do të donin të thoshin gjermanët – ndryshoni gestaltin, ndryshoni modelin. Filloni të shikoni midis një hendeku dhe një hendeku tjetër. Në vend që të mendoni se një makinë ka kaluar, një makinë tjetër ka kaluar, një makinë tjetër ka kaluar, filloni të shikoni një boshllëk që ka kaluar, një boshllëk tjetër, një boshllëk tjetër – harroni makinat, filloni të numëroni boshllëqet, sa boshllëqe po kalojnë. Dhe do të habiteni – po kalojnë kaq shumë boshllëqe dhe nuk i kishit parë kurrë më parë!

Vetëm një ndryshim i fokusit: lëvizni nga figura në sfond. Mendimet janë figura, vetëdija është sfondi. Mendja përbëhet nga figura dhe jo-mendja është sfondi. Thjesht filloni të shikoni boshllëqet. Bini në dashuri me intervalet! Shkoni më thellë në to, kërkoni më shumë në to – ata kanë sekrete të vërteta Brenda tyre. Aty fshihet misteri. Nuk është në fjalët që të kalojnë në mendje; ato fjalë janë gjëra të vogla, përshtypje nga jashtë. Por shikoni se çfarë kalojnë, ato valëzime; shikoni në atë vetëdije. Dhe është e pafundme. Është qenia juaj. Se vetëdija quhet jo-mendje. Ky është kuptimi i shprehjes angleze ‘lexim midis rreshtave’. Lexoni midis rreshtave dhe do të bëheni një njeri i mençur. Lexoni rreshtat dhe do të bëheni një studiues i shëmtuar, një ekspert, një papagall, një kompjuter, një kujtesë – një mendje. Lexoni mes rreshtave dhe do të bëheni jo-mendje. Dhe jo-mendja është KËTU dhe TANI.